Vrijeme održavanja: 16.02.2018.

Objavljeno: 07. 02. 2018. , Ažurirano: 19. 02. 2018.

Podravka i ŽK Koprivnica organizirale su 16. veljače edukaciju poljoprivrednika, na kojoj su predstavljene mogućnosti financiranja Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., mogućnosti otkupa poljoprivrednih proizvoda za potrebe industrijske prerade u Podravki, mikroklimatski trendovi u Podravini te prihrana ozimih ratarskih kultura.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u okviru Mjere M04 Ulaganja u fizičku imovinu iz Programa ruralnog razvoja objavila je Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ sektor biljne proizvodnje, čija je svrha podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru biljne proizvodnje. Koprivničko-križevačka je prva županija u kojoj su predstavljene mogućnosti financiranja, o kojima su okupljenim poljoprivrednicima govorile Mirjana Puljiz i Lana Bačura iz Ministarstva poljoprivrede. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u skladu s posebnim propisima, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 360.000.000,00 kuna, a više informacija o natječaju možete pronaći ovdje.

Edukaciji je prisustvovao i župan Darko Koren koji je izrazio zadovoljstvo interesom poljoprivrednika te aktivnim pristupom Podravke po pitanju povezivanja prehrambene industrije i lokalnih poljoprivrednika, čemu je Županija dala podršku od samog početka.

Darko Koren.JPG

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije

Planove i program razvoja kooperativne poljoprivredne proizvodnje predstavili su stručnjaci iz Podravke, koji smatraju kako bi već ove godine na domaćem tržištu mogli ugovoriti više od 90 posto potrebne sirovine. Direktor Podravke za poljoprivredu Zdravko Dimač kazao je kako su poljoprivrednici prepoznali Podravku kao ozbiljnog partnera te je istaknuo „interes tvrtke za revitalizaciju hrvatske poljoprivrede, za što je potreban osmišljeni pristup u kojemu bi Podravka bila motor povezivanja“. Zadovoljan što su poljoprivrednici velikim odazivom pokazali da su prepoznali važnost ove inicijative, Dimač je kazao da su ovakve edukacije održane diljem Hrvatske radi postizanja dugoročne suradnje Podravke i poljoprivrednika. Također se osvrnuo na planove za budućnost, koji se tiču gradnje sušare povrća te je naglasio kako će Podravkini agronomi savjetovati proizvođače o svim pitanjima.

Zdravko Dimač.JPG

Zdravko Dimač, Podravka d. d.

Nakon prezentacija, poljoprivrednici su imali priliku za postavljanje pitanja te su izrazili interes za suradnju s Podravkom i za mogućnosti financiranja Programom ruralnog razvoja.