Vrijeme održavanja: 23.08.2018. - 26.08.2018.

Objavljeno: 01. 08. 2018. , Ažurirano: 01. 08. 2018.

Najveća turističko-povijesna i edukativna manifestacija ovog dijela Europe Renesansni festival održat će se od 23. do 26. kolovoza na prostoru ostataka renesansnih bedema u Koprivnici.

Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl „živih slika“ iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a temelji se na povijesnim činjenicama. Većina sadržaja festivala vezana je uz 15. stoljeće., te uz 16., kada su i nastale renesanse fortifikacije.

Renesansni festival okuplja brojne originalno kostimirane sudionike iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke) poput: koprivničkih mušketira i haramija, vitezova, srednjovjekovnih obrtnika, kuhara, krčmara, dama, kmetova, zabavljača, gutača vatre i drugih.

Program manifestacije započinje u središtu grada Koprivnice od kuda kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojim ih već čeka stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Manifestacija će potrajati duboko u noć, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i mjesečinom.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa i lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima s kraja srednjega vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra i divljači, naći će se i delicije od koprive, biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda, staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari i koprivnički pivari sa stoljetnom tradicijom.

Organizator Renesansnog festivala je Turistička zajednica Grada Koprivnice uz podršku sponzora i HGK.

Pozivaju se svi koji žele doživjeti čari davno prohujalih vremena da posjete Renesansni festival i uživaju u četverodnevnim događanjima tijekom manifestacije.