Vrijeme održavanja: 14.09.2017.

Objavljeno: 07. 09. 2017. , Ažurirano: 15. 09. 2017.

Pod predsjedanjem Mladena Križaća, predsjednika HGK – ŽK Čakovec, Gospodarsko je vijeće u proširenom sastavu 14. rujna održalo sjednicu. U uvodnom dijelu predsjednik Mladen Križaić pozdravio je sve prisutne, a skupu se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Mladen Križaić govorio je o općem gospodarskom stanju u Međimurskoj županiji i usporedbi s Hrvatskom. Naglasio je da se međimursko gospodarstvo temelji na prerađivačkoj industriji. Tako je u toj djelatnosti registrirano 576 tvrtki (19,3%),  koje zapošljavaju 14.720 djelatnika (53,9%) i investiraju 243 milijuna kn investicija (42,1%).

U prerađivačkoj industriji prednjači metaloprerađivačka industrija s 5.500 djelatnika koja ostvaruje 20% ukupnog prihoda prerađivačke industrije.

Uz prerađivačku industriju razvijena je trgovina, građevinarstvo i poljoprivreda. Međimursko gospodarstvo je izvozno orijentirano i zabilježilo je porast izvoza od 25%, a posluje s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom. Najviše se izvozi na tržišta EU (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija), a to su ujedno i zemlje iz kojih se najviše uvozi. Poduzetnici Međimurske županije čine 4,5% ukupnog izvoza Republike Hrvatske.

Poduzetnici Međimurske županije ostvarili su u 2016. godini ukupno 12,8 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je za 6,8% više od istog godinu ranije. Saldo međimurskoga gospodarstva u 2016. godini pozitivnog je predznaka i iznosi 626 milijuna kuna. Najveći pozitivni saldo ostvarila je prerađivačka industrija u iznosu od 451 milijun kuna. Prihodi poduzetnika Međimurske županije čine 2% ukupnih prihoda Republike Hrvatske.

Tržište rada zabilježilo je poboljšanja. Tako je smanjena nezaposlenost na 4.665 u 2016. godini, ali je istodobno povećana zaposlenost u pravnim osobama za 7%. Poduzetnici Međimurske županije zapošljavaju 27.332 djelatnika odnosno 3,2% djelatnika Republike Hrvatske. Unatoč vrlo niskoj isplaćenoj prosječnoj plaći od 4.149 kn u gospodarstvu Međimurske županije, ohrabruje podatak da u odnosu na prijašnje godine bilježi pozitivne pomake, ali je još uvijek niža od prosjeka Republike Hrvatske 20%.

Investicije su tijekom 2016. godine iznosile 575 milijuna kuna i povećane su u odnosu na 2015. za 10,4%, dok su na nacionalnoj razini povećane za 2,2%, a investicije čine 2,28% ukupnih investicija Republike Hrvatske.

Zvonimir Savić prisutnima je predstavio publikaciju Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali. Istaknuo je da je Međimurska županija šesta županija po visini BDP-a po stanovniku. No uspoređujući je s Europskom unijom, ostvaruje tek 50% BDP-a po stanovniku Europske unije. Demografska struktura je relativno povoljna s obzirom na to da je medijan dobne skupine stanovništva manje od 42 godine, međutim, projekcija kretanja stanovništva je nepogodna s obzirom na to da se očekuje da će se do 2051. godine broj stanovnika Međimurske županije smanjiti za 17,2 %. Gledajući indeks gospodarskih snaga svih županija, Međimurska županija je na 8. mjestu, što je posljedica povećanja svih sastavnica indeksa. Savić je istaknuo i da je Međimurska županija najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon grada Zagreba, jedina županija u kojoj je BDP bio veći nego 2008. godine, županija s najvećim udjelom prerađivačke industrije u BDP-u, među županijama je koje su najviše poboljšale stopu nezaposlenosti i ostvarile najveći rast prosječne neto plaće te je među županijama koje imaju visok udio prerađivačke industrije u BDP-u.

gv čakovec Križaić Savić.JPG

Mladen Križaić, predsjednik HGK - ŽK Čakovec i Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize; Izvor: HGK;