Vrijeme održavanja: 25.10.2016.

Objavljeno: 17. 10. 2016. , Ažurirano: 27. 10. 2016.

U utorak, 25. listopada, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, ŽK Čakovec i Ministarstvo poljoprivrede održali su besplatnu edukaciju Obveze subjekata u poslovanju s hranom pri informiranju potrošača o hrani.

Predavačica je bila Marija Batinić Sermek iz Uprave za kvalitetu hrane i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede RH.

Na edukaciji je bilo riječi o zakonodavnom okviru, kao jednom od najsloženijih zakonskih okvira koji regulira područje hrane. Poseban naglasak stavili su na Uredbu 1169/2011 i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, na područja primjene, označavanja, reklamiranja te na predstavljanje hrane kao najvažnijeg oblika komunikacije subjekta u poslovanju s potrošačem.

Novosti u informiranju potrošača o hrani jesu jasnije definirane odgovornosti subjekta u poslovanju s hranom, bolja čitljivost (propisana veličina slova, definirano vidno polje, glavno vidno polje), prodaja na daljinu, praksa poštenog informiranja, obvezno označavanje alergena u popisu sastojaka te dodatno naglašavanje uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma ostalih sastojaka, na primjer slovima, stilovima ili bojama u pozadini.

U svrhu boljeg razumijevanja i pravilne primjene odredbi Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede je u prosincu 2015. godine na svojim internetskim stranicama izdalo Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Edukaciji su se odazvali tvrtke i obrtnici koji potrošačima nude hranu u pretpakiranom obliku (proizvođači, uvoznici, distributeri), ali i subjekti u poslovanju s hranom koji potrošačima nude hranu u nepretpakiranom obliku (trgovine, ugostiteljski objekti poput hotela, restorana, barova i sl.).