Vrijeme održavanja: 04.02.2020.

Objavljeno: 04. 02. 2020. , Ažurirano: 05. 02. 2020.

Savjetnik direktorice Vodoprivredno-projektnog biroa d.d. Željko Tusić izabran je za predsjednika novoosnovanog Udruženja za stručne poslove zaštite okoliša Hrvatske gospodarske komore, a funkciju zamjenika predsjednika će obnašati Dalibor Hatić, direktor tvrtke Oikon.

Tusić je istaknuo da je potrebno postaviti čvrstu organizacijsku strukturu Udruženja kako bi mogli snažnije nastupati prema upravnim tijelima, naručiteljima i investitorima.

Dalibor Hatić 1437x1078.jpg
Dalibor Hatić, direktor tvrtke Oikon, potpredsjednik Udruženja za stručne poslove zaštite okoliša HGK; Izvor: HGK.


"Radit ćemo na jasno definiranim odgovornostima i zadacima. Prvo na čemu trebamo inzistirati je problem statusa ovlaštenika jer nije jasno što se događa kada oni napuštaju tvrtku, odnosno gubi li tvrtka status ili sam ovlaštenik. Stručni ispiti nisu zaživjeli u praksi, iako su bili planirani pravilnikom još prije desetak godina pa i tu još uvijek tražimo adekvatno rješenje", izjavio je Tusić, najavivši aktivno sudjelovanje Udruženja u izradi Pravilnika o polaganju stručnog ispita zaštite okoliša.

Stanje u branši dodatno bi trebalo urediti donošenje etičkog kodeksa poslovanja te izrada "bijele knjige" za naručitelje stručnih usluga i digitalnog kataloga Udruženja za stručne poslove zaštite okoliša.

Još jedna aktualna tema je i elaborat gospodarenja otpadom. "Što se izrade tog elaborata tiče, očito je da će se morati formirati neke grupacije jer tu postoje tri vrste ovlaštenja – vezane za okoliš, buku i otpad. Te specijalnosti su bitne i one će biti čvrsta okosnica za funkcioniranje cjelokupnog Udruženja", zaključio je Tusić.