Objavljeno: 22. 09. 2016. , Ažurirano: 23. 09. 2016.

Hrvatski savez slijepih održao je Završnu konferenciju projekta Učini prvi korak, za Sisačko-moslavačku županiju, u utorak, 20. rujna, u Županijskoj komori Sisak. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda i provodi se od 1. srpnja 2015. do 31. listopada ove godine.

Cilj je poboljšati društvenu integraciju slijepih osoba, a osnovnim se preduvjetom smatra njihovo uključivanje na tržište rada u sedam prioritetnih županija kojima je obuhvaćena i Sisačko-moslavačka. Dvadeset nezaposlenih osoba korisnicu su projekta, oštećena su vida, ali radno sposobni, a projektnim su aktivnostima radili na svojim društvenim vještinama i radnim kompetencijama. Neformalna su druženja omogućila upoznavanje potencijalnih poslodavaca u lokalnim zajednicama s mogućnostima slijepih osoba te s poticajima koje mogu ostvariti zapošljavanjem invalidnih osoba.

Članovi projektnog tima predvođeni voditeljicom Andrejom Veljačom i predsjednikom Hrvatskog saveza slijepih Vojinom Perićem, predstavili su ciljeve i aktivnosti projekta te rezultate u dosadašnjem trajanju projekta.

O problematici prilikom zapošljavanja tih osoba, koja se prije svega očituje u neinformiranosti i predrasudama poslodavaca prema toj skupini, govorio je predstavnik Sisačko-moslavačke županije Darko Srbljanin te je potaknuo daljnje aktivnosti putem ovakvih projekata.

Prisutni su na kraju konferencije imali priliku pogledati dokumentarni film o projektnim aktivnostima tijekom proteklih 14 mjeseci.