Jelavić, Jovanović i Cerin
Izvor: HGK

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture


Objavljeno: 22. 03. 2019. , Ažurirano: 22. 03. 2019.


Predstavljen projekt ZOP 2019.

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019 koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, posebice kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne. 

„Pravo na zaštitu podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka. Zbog brzoga tehnološkog razvoja kontrola nad podatcima mnogo je teža nego prije, a opseg njihova prikupljanja drastično se povećao. Susrećemo se i s lažnim vijestima pa ljudi lako budu izmanipulirani, no najviše su na udaru djeca i mladi jer nisu svjesni rizika u korištenju raznih IT tehnologija“, istaknuo je Gojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo HGK, dodavši da je stoga potrebno sustavno raditi na edukaciji djece, mladih i roditelja. 

Jelavić.jpgGojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo HGK; Izvor: HGK

U dva mjeseca trajanja projekta izmjenjivat će se stručne edukacije i paneli, u kombinaciji s dobrotvornim događajima i aktivnostima za podizanje svijesti građana. DPO Kongres i EXPO stručni su dio ZOP 2019 koji će se održati u Zagrebu 23. i 24. svibnja. Više od 20 vrhunskih predavača i panelista raspravljat će o najvećim izazovima u zaštiti osobnih podataka i usklađivanju organizacija s zahtjevima GDPR-a. Obratit će im se i Max Schrems, austrijski aktivist i autor koji je postao poznat po kampanjama protiv Facebooka zbog kršenja privatnosti, uključujući kršenje europskih zakona o privatnosti i navodni prijenos osobnih podataka američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA). Schrems je ujedno i osoba radi koje Google mora platiti 50 milijuna eura kazne. Niz stručnih panela obuhvatit će teme poput naknade štete za povredu osobnih podataka, utjecaja GDPR-a na gospodarstvo, novosti u regulativi zaštite podataka, a odabrat će se i DPO (Data Protection Officer) godine.

„Želimo okupiti sve tvrtke u Hrvatskoj oko etičke obrade podataka; to je cilj ove inicijative. Primjerena zaštita osobnih podataka mora postati dio naše kulture, a preduvjet za takve promjene jest podizanje svijesti i edukacija generacija koje tek dolaze. Pozivamo sve društveno odgovorne organizacije, pogotovo one koje obrađuju velike količine osjetljivih podataka, da se pridruže našoj inicijativi“, apelirao je Stanko Cerin, predsjednik udruge UZOP i direktor tvrtke Ostendo Consulting.

Cerin.jpgStanko Cerin, predsjednik udruge UZOP i direktor tvrtke Ostendo Consulting; Izvor: HGK

U sklopu projekta tijekom travnja održati će se natječaj u osnovnim školama za najbolji crtež s temom zaštite djeteta na internetu, a još jedan cilj inicijative jest opremiti hrvatske osnovne škole edukacijskim paketima koje je Jim Davis, autor poznatog stripa Garfield razvio u suradnji s američkim Centrom za kibernetičku sigurnost i obrazovanje.

Uz djecu i mlade, u fokusu će biti i poduzetnici. „Ova inicijativa je izuzetno važna jer su podatci jedan od najvažnijih dijelova sustava novih tehnologija. Preslagivanje sustava upravljanja podatcima može značiti i preslagivanje poslovnih procesa, stoga je potrebno pomoći i malim i srednjim poduzetnicima da se prilagode novim pravilima i zaštite svoje poslovanje“, naglasila je Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale.

Jovanović.jpgMilica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijale; Izvor: HGK

Projekt ZOP 2019 održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, a pokrenula ga je Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP u suradnji i uz potporu HGK, HUP-a, (ISC)2 i Ministarstva znanosti.