Održana zajednička sjednica Strukovne skupine komunalnog gospodarstva i Strukovne skupine gospodarenja otpadom i zaštite okoliša Županijske komore Rijeka

Vrijeme održavanja: 07.12.2017.   /   Rok prijave: 05.12.2017.

Zajednička tematska sjednica Strukovne skupine komunalnog gospodarstva i Strukovne supine gospodarenja otpadom i zaštite okoliša HGK – Županijske komore Rijeka održala se 7. prosinca u HGK – ŽK Rijeka. Na sjednici je predstavljen nacrt Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s tom javnom uslugom Grada Opatije. Uz opće odredbe, nacrt definira davatelja usluge, daje definicije, govori o načinu pružanja javne usluge prikupljanja biorazgradivog i miješanog komunalnog otpada, informiranju javnosti i nadzoru.

Prema Uredbi o gospodarenju otpadom koja je u primjeni od 1. studenoga, gradovi i općine moraju donijeti Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, dok komunalna društva moraju u roku od mjesec dana od donošenja te Odluke dostaviti zahtjeve za suglasnost za nove cjenike, a najkasnije do 1. studenoga 2018. godine s korisnicima ugovoriti način i cijenu odvoza otpada.

Članice Strukovne skupine komunalnog gospodarstva i Strukovne skupine gospodarenja otpadom i zaštite okoliša HGK – ŽK Rijeka aktivno su sudjelovale u raspravi o svim promjenama koje će se dogoditi nakon usklađivanja njihova poslovanja sa zahtjevima Uredbe. Na sjednici je bilo riječi o problemu sezonalnosti i povećane količine otpada u ljetnim mjesecima te načinu formiranja novih odnosno izmjene postojećih cjenika komunalnih usluga. Naglašena je potreba za što bliskijom suradnjom s komunalnim redarstvom radi sprečavanja nelegalnog odlaganja otpada i razvoja svijesti građana.

Kontakti

  • Sanja Antonin Viši stručni suradnik Tel: +385 51 209 139 Email: santonin@hgk.hr
  • Blanka Kalokira Viši stručni suradnik Tel: +385 51 209 169 Email: bkalokira@hgk.hr