Ivica Beloglavac, Mirjana Čagalj, Matej Boltužić, Lucija Krapčiček, Dražen Plavljanić, Aleksandar Terer, Marijo Lobor i Boris Šimić (na fotografiji s lijeva na desno)
Izvor: HGK

Zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju HGK stipendira učenike na Banovini


Objavljeno: 17. 03. 2021. , Ažurirano: 17. 03. 2021.


Zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju HGK nakon potresa u Banovini odlučila je stipendirati troje učenika koji su ostali bez krova glavom, a koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Strukovna škola u Sisku odabrala je troje učenika koji će potpisivanjem ugovora o stipendiranju primiti jednokratnu stipendiju od 5000 kuna. Riječ je o Luciji Krapčiček koja pohađa četvrti razred škole za arhitektonskog tehničara, Draženu Plavljaniću koji se obrazuje sa stolara (3. razred) i Mateju Boltužiću koji je trenutno u drugom razredu smjera za rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. Svo troje su zbog potresa morali iseliti iz svojih domova u privremeni smještaj, a radi se o vrijednim i motiviranim učenicima kojima će ova stipendija biti odličan vjetar u leđa za nastavak školovanja.

Predsjednik Zajednice davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju HGK Aleksandar Terer naglašava kako su od samog početka željeli pomoći području pogođenom potresom, ali da zbog specifičnosti svoje djelatnosti to nisu mogli odmah realizirati kroz proizvode pa su se odlučili na ovakvu akciju. „Odlučili smo donirati učenike strukovne škole na prijedlog školskog osoblja i tako im olakšati školovanje i pokretanje karijera, a nastaviti ćemo pratiti njihov rad i rezultate“, izjavio je Terer, dodavši kako su zajedno sa svojim suradnicima do sada na Banovinu uspjeli donirati PVC stolarije u vrijednosti većoj od 100.000 kuna za obnovu oštećenih kuća.  

Ravnatelj Strukovne škole Sisak Ivica Beloglavac i pedagoginja Sanja Glibo naglasili su kako je ovo razdoblje jako stresno za djecu jer je veliki broj njih morao iseliti iz svojih domova. „Zbog kontinuiranih potresa u kombinaciji s pandemijom djeca su pod konstantnim stresom, a dolazi i do poteškoća u realizaciji školskog programa pa je svaki ovakav znak pažnje za njih iznimno važan jer im daje određenu stabilnost i nadu. Stoga smo i ovu ponudu HGK prihvatili i odabrali troje učenika koji su najpotrebitiji i uvjereni smo da će pomoći i djeci i njihovim roditeljima da lakše prebrode ovo razdoblje neizvjesnosti“, rekla je Glibo.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj istaknula je da je ovo samo još jedan u nizu poteza kojima hrvatsko gospodarstvo pokazuje da nije i neće zaboraviti područja pogođena potresom. „Ovo je simboličan čin za našu Zajednicu, ali je velika i konkretna pomoć za ovo troje marljive djece. Svi oni se školuju za deficitarna zanimanja i vjerujem da će bez problema pronaći posao u struci pa vjerojatno svojim znanjem i radom i pomoći u obnavljanju vlastitog zavičaja. Ja im želim puno sreće i čestitam im na zalaganju zbog kojeg su i prepoznati kao dobitnici ove stipendije. Neka ovu izvrsnost iz škole prenesu i na svoje karijere i život u cjelini“, poručila je Čagalj.