Objavljeno: 16. 06. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Europska komisija objavila je u utorak, 14. lipnja 2016. godine da je Zagorski puran novi hrvatski proizvod koji je dobio zaštitu zemljopisnog podrijetla.

Radi se o autohtonom zagorskom proizvodu starosti od 6 do 8 mjeseci, koji je uzgojen slobodnom ispašom na otvorenom. Na tržište se stavlja kao očišćen trup s vratom i iznutricama, ili pak polovica očišćenog trupa u svježem ili u smrznutom stanju. Proizvodi pod oznakom “Zagorski puran” moraju biti uzgojeni isključivo na području Hrvatskog zagorja, koje obuhvaća cijelo područje Krapinsko – zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije, te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko – zagorskom i Varaždinskom županijom.

Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla, naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla, koji na temelju svojeg podrijetla imaju posebna svojstva ili ugled. Registracijom naziva, proizvod se štiti od zlouporabe, oponašanja ili aludiranja na njegov naziv.