Vrijeme održavanja: 01.10.2016.

Objavljeno: 05. 10. 2016. , Ažurirano: 07. 10. 2016.

Šampion ovogodišnjeg Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko-zagorske županije, koje je održano 1. listopada u Klanjcu, postao je Josip Krog, koji je za svoj bagremov med dobio ocjenu 19,63. Drugo mjesto, također za bagremov med, osvojio je Ivan Drvar s ocjenom 19,56, a treće mjesto za bagremov med s ocjenom 19,42 osvojio je Petar Bračević.  Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je prilikom pozdravnog govora da i dalje treba raditi na brandiranju bagremova meda koji postaje sve prepoznatljiviji proizvod u bogatoj turističkoj ponudi Zagorja – Bajke na dlanu. 

„Zagorske toplice godišnje posjeti više od 600 tisuća kupača, dok svetište u Mariji Bistrici godišnje obiđe više od milijun hodočasnika. U priču oko popularizacije bagremova meda treba uključiti tamošnje ugostitelje, ali i ostale ugostitelje na području Krapinsko-zagorske županije. Ovdašnji pčelari, kao i dosad, mogu računati na našu potporu. Kad su prije dvije godine bili pogođeni lošim vremenskim prilikama koje su uzrokovale slabije prinose meda, Krapinsko-zagorska županija reagirala je te je pomogla pčelarima s 200 tisuća kuna, sredstvima koja su bila iskorištena za kupovinu šećera za dohranu pčela. S obzirom na to da vremenske prilike pčelare nisu mazile ni ove godine, mi ćemo im ponovno pomoći interventnim sredstvima, kako bismo pomogli ublažiti posljedice štete“, rekao je župan Kolar koji je čestitao pčelarima na osvojenim medaljama i priznanjima.

Na početku događanja, zagorske pčelare i uzvanike pozdravio je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji je istaknuo da klanječko Pčelarsko Društvo Kvirin Broz ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja. Pozdravne govore održali su i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak koji je otvorio izložbu, zatim predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, Zdravko Bedeniković u ime Saveza pčelarskih udruga Krapinsko–zagorske županije, profesor s Agronomskog fakulteta Dragan Bubalo te predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec. Uz župana Željka Kolara, zamjenika ministra Tugomira Majdaka i predsjednicu Županijske skupštine Vlaste Hubicki te već spomenute govornike, nagrade i priznanja pčelarima dodijelili su i zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije  Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić.

Ove se godine na Izložbu prijavilo 37 zagorskih pčelara s ukupno 46 uzoraka meda bagrema, kestena, livade, cvjetnog meda te medljikovca. Prijavljene uzorke ocijenila je stručna komisija, i to prema Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda, a peludnu analizu prispjelih uzoraka izradio je Agronomski fakultet u Zagrebu. Od 46 uzoraka meda, ove je godine bilo 14 uzoraka koji su ocijenjeni zlatom, od čega je bilo devet bagremovih medova, tri cvjetna i dva kestenova, 22 meda osvojila su srebro, a 10 uzoraka meda osvojilo je bronce. U kategoriji cvjetnog meda, prvu nagradu s ocjenom 18,87 osvojio je Mladen Paučnik iz Tomaševca pokraj Klanjca, a u kategoriji kestenova meda Josip Sinković iz Dola Klanječkog s ocjenom 18,57. U kategoriji medljikovca jedini je bio Miroslav Čuček iz Gornjeg Maclja koji je osvojio broncu s ocjenom 15,84. Organizatori Ocjenjivanja i izložbe meda bili su Krapinsko–zagorska županija, Savez pčelarskih udruga Krapinsko–zagorske županije, Grad Klanjec, Županijska gospodarska komora Krapina i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su polaznici dječjeg vrtića Kesten iz Klanjca, učenici klanječke Osnovne škole te HKPD Jelačić iz Petrovaradina.