Izvor: HGK

Za istim stolom vinari, ugostitelji i distributeri


Objavljeno: 31. 10. 2025. , Ažurirano: 03. 11. 2025.


S ciljem jačanja promidžbe i potrošnje domaćih vina u Hrvatskoj, Sektor za poljoprivredu HGK okupio je najznačajnije predstavnike sektora vinarstva, ugostiteljstva i distribucije vina te predstavnike nadležnih ministarstava. Na sastanku održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovali su članovi Udruženja vinarstva HGK, Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, predstavnici regionalnih organizacija vinogradara i vinara, distributera, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ministarstva turizma i sporta.

Analiziralo se stanje na tržištu vina, posebno kretanja cijena vina u lancu opskrbe, od proizvodnje, distribucije do potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu. Službene statistike potvrđuju iznadprosječan rast cijena u Hrvatskoj u odnosu na EU tržište, kako u fazi proizvodnje, tako i u maloprodaji i ugostiteljstvu. Višegodišnji trend smanjenja vinogradarskih površina i stagnacija u proizvodnji vina uz povećanu potrošnju, posebice u turizmu, generiraju rastući uvoz i deficit.

Deficit u razmjeni vina u prošloj godini dosegnuo je rekordne razine od 37 milijuna eura, a negativni trendovi nastavljeni su i u prvih sedam mjeseci ove godine te je pokrivenost uvoza izvozom dosegla povijesno najniže razine, ispod 30 posto.

Raspravljalo se o različitim izazovima s kojima se suočavaju sudionici u lancu opskrbe vinom - vinogradari, vinarije, distributeri i ugostitelji. Od nepovoljne strukture u vinogradarskoj proizvodnji i malog obujma proizvodnje, posljedično niske konkurentnosti vina u odnosu na vino iz EU i regije, sivog tržišta grožđa i vina, nelojalne konkurencije u ugostiteljstvu, lošim rezultatima provedbe programa pomoći u sektoru vina (vinska omotnica), nepostojeće kategorizacije ugostiteljskih objekata, nedovoljne promidžbe hrvatskih vina do nedovoljno razvijene enogastronomske ponude te potrebe za produženjem turističke sezone. Brojni su nedostaci sektora vinogradarstva i vinarstva koji utječu na višu razinu i nepovoljne trendove u kretanju cijena domaćih vina na našem tržištu.

Sudionici sastanka su se usuglasili da ključni utjecaj na formiranje cijena, kako kod proizvođača, tako i u distribuciji i ugostiteljstvu, ima ponuda i potražnja. No u kreiranju cijena ipak treba voditi računa o snažnom konkurentskom pritisku vina iz EU i regije,  kako uvozna vina ne bi istisnula domaća vina s vinskih karti. Također, sudionici su istaknuli problem sive ekonomije na tržištu vina i potrebi snažnijeg nadzora proizvodnje i prometa vina kao npr. kod prijave proizvodnje i podrumske evidencije te kada su u pitanju "vina kuće".

Dragan Kovačević4.jpg

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam i Žaklina Jurišić, Sektor za poljoprivredu; Izvor: HGK.

"S obzirom na kvalitetu naših vina i veliki potencijal plasmana kroz različite distribucijske kanale, nije dobro, kao što smo imali ove godine slučaj da se u špici turističke sezone distributeri, vinari i ugostitelji međusobno optužuju, da se poziva na bojkot konzumacije domaćih vina ili da pojedinci na krilima inflacije nekorektno podižu marže i cijene. Hrvatska je turistička zemlja, treba nam biti cilj da se u Hrvatskoj piju, prije svega, hrvatska vina, a za to je, s jedne strane, potrebno povećati proizvodnju za barem dodatnih 30 milijuna litara, a s druge strane, cijene trebaju biti konkurentne i potrošačima i turistima - trebamo im isporučili vrijednost za novac. To je moguće uz kvalitetan dijalog, razumnu ponudu s realnim formiranjem cijena i koordiniranu promociju hrvatskih vina na nacionalnoj razini", istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Na sastanku je zaključeno kako će HGK zajedno s Udruženjem vinarstva HGK zatražiti sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Ministarstva gospodarstva, na kojem će se inzistirati na dosljednoj primjeni Zakona o vinu, s naglaskom na suzbijanje sive ekonomije u svim fazama lanca opskrbe grožđem i vinom te na rješavanje problema u provedbi Programa pomoći sektoru vina Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, posebice prekomjerne  birokratiziranosti i neadekvatnih procedura koje su rezultirale lošim rezultatima iskorištenosti vinske omotnice. Također, zaključeno je kako je potrebna kvalitetna kategorizacija ugostiteljskih objekata, što zahtijeva daljnji angažman predstavnika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK u stvaranju zakonodavnog okvira.

Predstavnici svih sektora na sastanku istaknuli su potrebu redovnog organiziranja ovakvih sastanaka, snažnije suradnje i kanalizirane komunikacije, kao i potrebi dobro osmišljene i koordinirane promocije hrvatskih vina.

dvorana2.jpg

 Izvor: HGK.