Objavljeno: 26. 03. 2020. , Ažurirano: 27. 03. 2020.

Stožer civilne zaštite uvažio je apele Hrvatske gospodarske komore i Udruženja cestovnih teretnih prijevoznika HGK te omogućio prijevoznicima da nakon utovara i istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući sve propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Ako vozači primijete simptome bolesti COVID-19, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

„Ovo je vrlo važna odluka za naše prijevoznike jer im skida veliki teret s leđa. Gotovo je 60 posto vozača bilo pod mjerama samoizolacije i karantene od 14 dana, što je stvaralo velike probleme njihovim poslodavcima. Pozdravljamo ovu odluku Stožera koji je uvažio zahtjeve s terena jer će sada protok robe biti osjetno lakši, a to puno znači za cijelo gospodarstvo“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj

Vozačima je i dalje dostupna opcija boravka u karanteni/samoizolaciji koju organizira poslodavac te u prostorima koje je za to namijenio županijski stožer civilne zaštite. Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači su dužni dnevni odmor provesti u kabinama svojih vozila parkiranih na parkiralištu karantene, a ove odredbe vrijede i za domaće i strane prijevoznike.

Odluka je dostupna u pratećim dokumentima.