Objavljeno: 07. 05. 2020. , Ažurirano: 08. 05. 2020.

Vozači teretnih vozila u međunarodnom prijevozu više ne moraju u samoizolaciju, a određuje im se obvezna mjera strogog pridržavanja općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Hrvatska gospodarska komora je na traženje članica Udruženja cestovnog teretnog prometa koje obavljaju djelatnost međunarodnog prijevoza zatražila od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu na temelju Odluke o postupanju i primjeni karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije bolest COVID-19, odnosno ukidanje te odluke i primjenu na ove vozače istih uvjeta koje imaju i vozači u tuzemnom transportu.

„Odluka je bila više nego nužna. Radi se o ljudima koji su tijekom cijele ove krize podnijeli veliki teret, od čekanja u kolonama do odvojenosti od vlastitog doma i obitelji“, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Odluka se odnosi na hrvatske državljane i strane državljane s odobrenim boravkom u Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu.