Objavljeno: 01. 06. 2016. , Ažurirano: 12. 09. 2016.

“Kada bi se u košarici svake naše obitelji našlo samo pet posto više domaćih proizvoda, to bi značajno utjecalo na povećanje proizvodnje i zaposlenosti, a u konačnici i na bolji standard naših građana”, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher otvarajući u Rijeci akciju “Kupujmo hrvatsko” poručivši kako je Hrvatska gospodarska komora u ovih 19 godina trajanja akcije ostvarila svoju osnovnu ideju, podigla svijest o važnosti proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda. “Danas svako dijete u našoj zemlji zna za Kupujmo hrvatsko”, zaključio je potpredsjednik.

Posjetitelji1_425

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić rekao je kako u današnje vrijeme globalnog tržišta zaboravljamo na ono što je dobro i kvalitetno, zaboravljamo na naše domaće. “Ovakve akcije od velike su važnosti za poticanje proizvodnje, kao i za očuvanje radnih mjesta te što više budemo štitili nacionalnu proizvodnju štitit ćemo nacionalni identitet i vlastite vrijednosti”, rekao je Matešić. Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je pak kako je velika šansa gospodarstva i hrvatske proizvodnje plasiranje domaćih proizvoda kroz turizam. “Neka naša kvaliteta i okusi budu ono po čemu će nas gosti pamtiti”, poručila je Peršić Živadinović.

Posjetitelji2_425

Akcija Kupujmo hrvatsko je od 1997. godine do danas postala simbolom zaštite hrvatskih nacionalnih proizvoda, a da je tome tako svjedoči 150 gospodarstvenika koji danas izlažu na Korzu. “Izlaže i 20 tvrtki iz Primorsko-goranske županije. Od šezdesetak proizvođača prehrambenih proizvoda izlaže 15 proizvođača meda i mednih proizvoda, 13 proizvođača alkoholnih pića, osam proizvođača kozmetičkih proizvoda, sedam proizvođača tekstilnih proizvoda, kao i proizvođači ostalih kategorija; suvenira, čajeva, proizvoda od lavande, obuće, elektronike i izdavači knjige”, rekao je predsjednik ŽK Rijeka Vidoje Vujić.

HGK već 19 godina provodi akciju Kupujmo hrvatsko kako bi naglasila važnost promocije domaćih proizvoda vrhunske kvalitete, nositelja znakova Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta. Osim što boljeg plasmana hrvatskih proizvoda, na ovaj se način potiče konkuretnost i čuvaju radna mjesta. Akcija je organizirana u suradnji s Gradom Rijekom, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.