Vrijeme održavanja: 14.11.2019.

U HGK u Splitu institucije i banke predstavile modele financiranja smještajnih kapaciteta

Objavljeno: 18. 11. 2019. , Ažurirano: 21. 11. 2019.

Više od sto sudionika koji su 14. studenoga do posljednjeg mjesta ispunili veliku dvoranu HGK – Županijske komore Split kako bi se informirali o modelima financiranja smještajnih kapaciteta, pokazatelj su ozbiljne pripreme iznajmljivača za narednu sezonu te dobar znak i uvod u tu sezonu.

"Ovakav odaziv pokazuje da je pogođena tema, ali i vrijeme za njeno prezentiranje – nakon sezone i u trenutku planiranja novih investicija. To nam je u HGK u Splitu i bio cilj te smo na jednomu mjestu odlučili okupiti svoje članice, poslovne banke, koje nude kredite a s druge strane predstavnike malih hotela i obiteljskog smještaja kojima su sredstva namijenjena. U tome su nam se priključili Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica županije, kao i HAMAG-BICRO i HABOR sa svojom ponudom, kako bismo krajnjim korisnicima približili sve što se nudi", rekla je Nataša Bušić, koordinatorica za turizam u HGK – Županijskoj komori Split. Ovakvim događajima Komora ostvaruje svoju ulogu i cilj te u punom smislu riječi opravdava naziv kuće dalmatinskog i hrvatskoga gospodarstva.

 financiranje smještajnih kapaciteta - sudionici.jpg

Sudionici; Izvor: HGK

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je da je zajednički cilj podići kvalitetu privatnog smještaja te se osvrnuo na aktivnosti županijske Turističke zajednice po tom pitanju. "Prošle smo godine imali više od 30 edukacija, a sljedeće ih namjeravamo imati 50 do 100 posto više jer se trendovi u turizmu brzo mijenjaju, a mi ih moramo ne samo prihvatiti i pratiti, nego se potruditi da u nekim stvarima budemo i prvi", poručio je Stella s govornice ŽK Split.

O potpori Splitsko-dalmatinske županije i Programu kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva govorio je pročelnik za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić, dok je Program podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije predstavila Anita Aranza iz županijskoga Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. U razdoblju od 2016. do 2019. putem ovog Programa odobreno je 11,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 632 korisnika, a Aranza je najavila da će Javni poziv za novi natječaj biti objavljen sredinom veljače 2020. na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Od polovice ove godine HBOR je u suradnji s Ministarstvom turizma osigurao sredstva za financiranje unapređenja obiteljskog smještaja na način da postojeći iznajmljivači mogu koristiti namjenska sredstva za povećanje kategorije, unapređenje sadržaja i općenito produljenje sezone. "Riječ je o kreditnim sredstvima do 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, s rokovima otplate do deset godina i kamatnim stopama koje za krajnje korisnike iznose 2 posto, odnosno 2,7 posto, ovisno ugovaraju li se krediti u eurima ili kunama. Ono što našu ponudu čini drugačijom od ponude poslovnih banaka je što financiramo samo postojeće iznajmljivače i postojeće smještajne kapacitete. To u ovom trenutku provodimo s četiri poslovne banke, a nadamo se da će ih sljedeće godine biti još više", rekla je voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Mira Krneta.

Potporu HAMAG-BICRO-a i ESIF jamstva predstavila je voditeljica službe za jamstva Iva Debanić.

Svoje programe kreditiranja predstavilo je šest poslovnih banaka: Hrvatska poštanska banka, Podravska banka, Raiffeisen banka, Erste banka, OTP banka i Zagrebačka banka, kojima se na B2B susretima u nastavku pridružila i Privredna banka Zagreb. Na direktnim, individualnim sastancima potražitelji sredstava imali su tako mogućnost u razgovorima s predstavnicima institucija i banaka na licu mjesta i iz prve ruke dobiti informacije o konkretnim programima.

 financiranje smještajnih kapaciteta - B2B susreti u sklopu konferencije.jpg

B2B susreti u sklopu konferencije; Izvor: HGK