Vrijeme održavanja: 02.07.2020.

Objavljeno: 09. 07. 2020. , Ažurirano: 09. 07. 2020.

Hrvatska gospodarska komora održala je 2. srpnja sastanak članica Grupacije za geotermalnu energiju s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te predstavnicima Agencije za ugljikovodike. Sastanak je održan radi pronalaženja dijaloga između tvrtki i nadležnih institucija o problemima cijena istraživanja geotermalnih voda u energetske svrhe te financiranja putem EU projekata.

Marko Markić, p. o. ravnatelja Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istaknuo je kako će poticanje proizvodnje energije iz geotermalnih izvora energije ići u dva smjera, jedan je smjer premijski sustav poticanja proizvodnje, dok je drugi poticanje istraživanja i kartiranja potencijala koji će se uključiti u premijsku proizvodnju.

Martina Tuschl, direktorica Sektora istraživanja i eksploatacije Agencije za ugljikovodike, navela je da se u prijedlogu novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika uvodi stavka kojom Agencija za ugljikovodike ima ovlasti za provedbu određenih istražnih radova radi promicanja geotermalnih potencijala Republike Hrvatske. Istaknut je i velik potencijal korištenja geotermalne energije u poljoprivredi.

Članice Grupacije za geotermalnu energiju, na čelu s voditeljem Grupacije Dragutinom Domitrovićem iz tvrtke Calida Aqua d.o.o., pokazale su zanimanje za daljnju suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Agencijom za ugljikovodike na određivanju potencijala i potreba za korištenjem geotermalne energije radi boljeg planiranja budućih projekata. Predložena je i suradnja s poljoprivrednim sektorom kako bi se pokazali primjeri dobre prakse i mogućnosti korištenja geotermalne energije u poljoprivredi. Također postoji interes za koordinaciju aktivnosti među članicama Grupacije kako bi se optimirali troškovi istražnih i razradnih radova.

Prema podacima Europskog vijeća za geotermalnu energiju (EGEC), u Europi je trenutno u pogonu 130 geotermalnih elektrana. Izvješće o europskom geotermalnom tržištu za 2019. godinu navodi da je trenutno u fazi izgradnje 36 elektrana, a planira se izgradnja još 124 geotermalne elektrane. Ukupni je kapacitet planiranih projekata prema EGEC 3.3 GW.

Kontinentalna Hrvatska ima velik potencijal za iskorištavanje geotermalne energije, naročito Panonski bazen koji ima 60 posto viši geotermalni gradijent od europskog prosjeka. Taj neiskorišten potencijal dugoročno gledano može donijeti znatnu gospodarsku korist, ali i stvoriti temelj energetske samodostatnosti.

Zbog svega navedenog raste interes investitora za izgradnju geotermalnih elektrana za potrebe proizvodnje električne energije i za korištenje geotermalne energije u toplinarstvu.