Vrijeme održavanja: 04.03.2021.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 11 posto manje privatnih iznajmljivača, u Splitu gotovo 15 posto

Objavljeno: 05. 03. 2021. , Ažurirano: 05. 03. 2021.

Osvrt na poslovanje privatnih iznajmljivača u Splitsko-dalmatinskoj županiji u pandemijom obilježenoj 2020. godini te novosti u obiteljskom smještaju i priprema za nadolazeću sezonu bile su glavne teme online sjednice Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK – Županijske komore Split, održane 4. ožujka.

Iznoseći brojne aktivnosti Sekcije Zajednice u prošloj godini, prvenstveno vezane za pogođenost ovog sektora pandemijom koronavirusa i predlaganje mjera za ublažavanje posljedica, voditeljica Sekcije Gordana Piteša je navela da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u proteklom periodu broj privatnih iznajmljivača smanjen za 11 posto, a u gradu Splitu za gotovo 15 posto. Sigurno epidemiološko okruženje preduvjet je dolaska gostiju, stoga je svim dionicima u turizmu preporučila oznaku Safe Stay in Croatia, koja može biti presudna gostima pri odabiru. U ovom trenutku je mali broj rezervacija, rekla je Piteša te preporučila iznajmljivačima da stave naglasak na prodaju, budu prisutni na više mreža.

''Puno posla je odradila nacionalna Zajednica obiteljskog turizma, nekim našim prijedlozima je udovoljeno te je upravo važnost Zajednice što nam s jedne strane omogućava komunikaciju s ministarstvima i nadležnim institucijama, a s druge pruža priliku privatnim iznajmljivačima da konkretno predlažu mjere koje će im olakšati i unaprijediti poslovanje'', rekla je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Nimac Kalcina je podsjetila na prijedloge mjera za olakšanje poslovanja privatnim iznajmljivačima koje je Zajednica krajem veljače uputila resornom ministarstvu, poput oslobođenja plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojemu je rok plaćanja 31. ožujka ove godine, oslobađanja plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, odnosno pronalaska načina kreditiranja privatnih iznajmljivača na temelju poslovanja u 2019. godini ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem već postojeće HBOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove).

Na angažman Sekcije tijekom izazovne 2020. godine na lokalnom nivou i aktivnosti koje su se poduzimale kako bi se ublažile posljedice pandemije osvrnula se i Nataša Bušić iz HGK – Županijske komore Split.

Na sjednici je bilo riječi i o nužnosti organiziranja dodatnih punktova za testiranje, ubrzavanja samog testiranja, primjerenijoj cijeni testova za goste te općenito olakšavanja procedure za njih, na čemu će se i dalje inzistirati jer su to stavke temeljem kojih će turisti donositi odluke o izboru destinacije i zbog čega moramo biti konkurentni drugim zemljama. Također se razgovaralo i o mogućnosti stavljanja kategorizacije u mirovanje, npr. na godinu dana.

O ovim, ali i o drugim temama od važnosti za privatne iznajmljivače u Splitsko-dalmatinskoj županiji raspravljat će se uskoro i na tradicionalnom regionalnom Forumu obiteljskog smještaja, koji će se ove godine zbog epidemiološke situacije održati online, 17. ožujka.