Objavljeno: 04. 06. 2018. , Ažurirano: 11. 06. 2018.

Vrijeme održavanja: 06.06.2018.


U Županijskoj komori Sisak su 6. lipnja održani prvi partnerski sastanak i uvodna konferencija projekta „AKO – Aktiviraj se i konkuriraj!“. Nositelj je projekta Područni ured Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a partneri su Županijska komora Sisak, Područni ured Kutina HZZ-a, Udruga IKS, Euroart 93 d. o. o., Fokus Infoprojekt d. o. o., Maracom d. o. o., Applied Ceramics d. o. o., Kreativa studio d. o. o. i Pučko otvoreno učilište Algebra.

Projekt je namijenjen nezaposlenim mladim osobama s područja Sisačko-moslavačke županije mlađim od 29 godina radi povećanja njihove zapošljivosti besplatnim obrazovanjem za programere internetskih aplikacija i web-dizajn te praktično osposobljavanje u stvarnom radnom okružju u IT tvrtkama partnerima.

Gordana Šegović, v. d. predstojnice Područnog ureda (PU) Sisak HZZ-a uvodno je zahvalila partnerima i suradnicima, koji su prepoznali potencijale ovog projekta istaknuvši kako je PU Sisak jedan od četiri područna ureda u Hrvatskoj kojemu je prošao projekt na ovom natječaju.

O projektu i njegovim aktivnostima govorila je voditeljica projekta Štefica Tominović iz PU Sisak HZZ-a. „Ciljana je skupina projekta 75 nezaposlenih osoba mlađih od 29 godina s područja Sisačko-moslavačke županije, koje će biti uključene u projekt i imati korist od projekta putem IT obrazovnih programa i radionica, dok će sedmero od njih imati priliku iskoristiti svoja novostečena znanja i vještine u radnom okružju uspješnih sisačkih IT tvrtki, naših projektnih partnera“, istaknula je Tominović.

AKO_uvodna_4.JPG

Obrazovanje za mlade provest će se u suradnji s partnerom, Pučkim otvorenim učilištem Algebra, i to putem programa osposobljavanja (web-dizajn – 20 polaznika) i usavršavanja za mlade u IT-ju (programer internetskih aplikacija PHP, MySQL – 15 polaznika) i programer internetskih aplikacija C#, ASP.NET – 10 polaznika). Nakon završenog obrazovanja, sedmero mladih dobit će priliku praktičnog rada u IT tvrtkama partnerima, Fokus infoprojekt d. o. o., Euroart93 d. o. o. , Kreativa studio d. o. o. i Maracom j. d. o. o. Poziv za uključivanje mladih u programe obrazovanja očekuje se tijekom lipnja, a prijave će se prikupljati do kolovoza. Obrazovanje će se provoditi u Sisku od rujna i trajat će tri mjeseca. Poziv će biti otvoren za sve mlade nezaposlene osobe mlađe od 29 godina s područja Sisačko-moslavačke županije, s minimalno završenom srednjom školom, koji imaju motivaciju i želju razvijati svoje kompetencije u IT sektoru. Svakom će polazniku tijekom edukacije biti osigurani putni troškovi i novčana pomoć, a nakon završetka obrazovanja dobit će javnu ispravu o svojoj osposobljenosti i usavršavanju. Pozivi za mlade bit će objavljeni na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i projektnih partnera, na profilu projekta AKO na Facebooku i Instagramu.

„Ono što je posebno privlačno i inovativno u ovom projektu je što ćemo nakon završenih programa obrazovanja najboljima ili najupornijima omogućiti da svoje vještine i novostečena znanja isprobaju u stvarnom radnom okružju, radeći kod poslodavaca u tvrtkama koje su projektni partneri. Početak prakse planiramo u siječnju sljedeće godine, a mentorstvo će trajati tri mjeseca“, dodala je Tominović.

AKO_uvodna_3.JPG

U sklopu projektne aktivnosti osnaživanja mladih nezaposlenih osoba za tržište rada prilagođenim uslugama moderniziranog Centra za mlade, u Područnom uredu Sisak HZZ-a modernizirat će se prostor Centra, u kojem će se tijekom projekta organizirati tri inovativne radionice za mlade. U te će radionice biti uključeno najmanje 30 mladih (10 po radionici) radi podizanja njihovih, tzv. „mekih“ vještina, kojima bi unaprijedili i osnažili svoj položaj na tržištu rada. U listopadu ove godine predstavnici PU Sisak održat će radionicu o traženju posla u digitalnom okružju, a u veljači sljedeće godine predstavnici Županijske komore Sisak i Poduzetničkog inkubatora PISAK održat će radionicu o poduzetništvu i pokretanju poduzetničke djelatnosti. Predstavnici udruge IKS iz Petrinje u travnju iduće godine održat će treću radionicu o mogućnostima volontiranja i potencijalu koji mladima nudi civilni sektor.

AKO_uvodna_2.JPG

Projektne su aktivnosti i upravljanje projektom te promidžba i vidljivost. Sve novosti o projektu dostupne su na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje www.hzz.hr, projektnih partnera ili na društvenim mrežama Facebook i Instagram pomoću profila ProjektAKO ili oznake #projektAKO.

Vrijednost je ovog projekta 812.231,91 kuna te je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt traje 14 mjeseci, od 14. svibnja ove godine do 13. srpnja iduće godine.

Osim predstavnika nositelja i partnera projekta, konferenciji su prisustvovali predstavnici medija te Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i PRONI Centra za socijalno podučavanje.

Kontakt-osobe:

Štefica Tominović, voditeljica projekta (telefon: 044/ 659-121, elektronička adresa: stefica.tominovic@hzz.hr).
Kristina Grabovica, projektna asistentica (telefon: 044/ 522-322, elektronička adresa: kgrabovica@hgk.hr).

Footer za objave .jpgHZZ logo.jpg