Vrijeme održavanja: 15.11.2016. - 17.11.2016.

Objavljeno: 17. 11. 2016. , Ažurirano: 17. 11. 2016.

Drugog dana trećega nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja, u okviru skupine prezentacija prikazani su inovativni i nadahnjujući primjeri dobrog upravljanja destinacijom koju provode turističke zajednice, razvojne agencije ili udruge iznajmljivača.

U prvoj prezentaciji savjetnik za marketing Turističke zajednice Zadarske županije Damir Hurdov predstavio je uvođenje oznake kvalitete Welcome u obiteljskom smještaju na području Županije. Prezentacija Istra Bike&Bed Martina Čotara iz Istarske razvojne turističke agencije na sličan je način pokazala kako prilagodba cikloturistima stvaranjem dodatne usluge produljuje popunjenost i pronalazi nišu na sve više rastućem tržištu aktivnih gostiju.

Sljedeće dvije prezentacije pokazale su kako udruge mogu biti pokretač upravljanja destinacijom. Magda Kržanič iz Udruge sv. Vicenco Podgora govorila je o tome kako jedna udruga može organizirati prihvat i gastro-kulturni sajam u svojoj maloj sredini i time pružiti nezaboravan doživljaj svojim gostima. Druga prezentacija Višnjice Čerić, predsjednice Udruge privatnih iznajmljivača Moja Šolta, predstavila je primjer kako izrada jedne info-mape može pridonijeti umrežavanju, promociji, prodaji i zajedništvu u destinaciji, a nakon toga kartu se može nadograđivati i prilagođavati je, primjerice djeci.

Ante Galić iz Turističke zajednice Grada Zadra pokazao je novu aplikaciju namijenjenu rezerviranju smještaja u posljednji tren, koja nudi gostima podatke o slobodnom smještaju u stvarnom vremenu, a namijenjena je uskom geografskom području TZ Zadar.

Dva izvrsna primjera iz manjih turističkih zajednica posvjedočila su tome kako se turizam može i mora razvijati na novim područjima koja nisu već razvikane destinacije.

Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, podijelio je s prisutnima kako je u moru pozitivnih podataka njegov grad doživio zapaženi rast od 129% noćenja. Direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić posvjedočio je vlastitim primjerom o tome kako se, usprkos oskudnim sredstvima za promociju, dobrom idejom može postići velika vidljivost, a za to je potrebno ponuditi izvorni domaći proizvod, sa srcem i od srca.

Marijo Mladinić, direktor Turističke zajednice općine Rogoznica, predstavio je mobilni informativni centar, kojim djelatnici TZ mogu napraviti iskorak prema svojim gostima, pružati im informacije na plaži, cesti i u udaljenim naseljima općine, i to iz preuređenog starog VW-ova kombija.

Forum obiteljskog smještaja organizira Zajednica obiteljskog smještaja HGK, dok je suorganizator i partner Hrvatska turistička zajednica. Pokrovitelji ovog skupa su predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Zadarska županija, Turistička zajednica Grada Zadra i regija Zadar.