Objavljeno: 02. 03. 2020. , Ažurirano: 03. 03. 2020.

U Uredu HGK za područja posebne državne skrbi Knin 25. veljače utemeljen je Klub za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi kao rezultat projekta Ja želim raditi koji provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Glavni je cilj Kluba pružiti usluge koje će pomoći korisnicima tijekom procesa pronalaska zaposlenja. Klub za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi nastavit će s radom i nakon završetka projekta pod vodstvom Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

Klub za osobe sa invaliditetom i starije osobe_slika2 900x675.jpg
Josip Laća i korisnica usluga Kluba; Izvor: HGK.


Za potrebe Kluba osmišljen je i izrađen priručnik Kako tražiti i pronaći posao, a sadrži teme poput selekcije, izrade profila, profesionalnog usmjeravanja, posredovanja, grupnog i individualnog savjetovanja. Na raspolaganju su korisnicima Kluba bila i savjetovanja na kojima su upoznati s metodama razvoja komunikacijskih i prezentacijskih vještina, postavljanja ciljeva, upravljanja vremenom, upravljanja stresom i razvoja kompetencija. Također, polaznicima je izrađen plan traženja posla, profil, a izrađivali su i molbu za posao, životopis i pripremali se za razgovor za posao. Isto tako, na savjetovanjima korisnici dobivaju informacije o stanju na tržištu rada u Šibensko-kninskoj županiji te o mogućnostima za (samo)zapošljavanje i mjerama koje nudi HZZ uz profesionalno usmjeravanje i individualno savjetovanje.

Klub za osobe sa invaliditetom i starije osobe_slika1.jpg
Voditelj Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin Josip Laća, koji je dao lokalnu komponentu razvoju prilagođenih usluga profesionalnog usmjeravanja i zapošljavanja ciljne skupine, s korisnicom usluga Kluba; Izvor: HGK.


Pri uspostavljanju Kluba vanjski stručnjak surađivao je s voditeljem Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin Josipom Laćom koji je dao lokalnu komponentu razvoju prilagođenih usluga profesionalnog usmjeravanja i zapošljavanja ciljne skupine, što je obuhvatilo selekciju, izradu profila, profesionalno usmjeravanje, posredovanje, grupno i individualno savjetovanje te razvoj i uspostavu Kluba za zapošljavanje.

Projekt Ja želim raditi, vrijedan 860.000 kuna, provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Knin, Srednja škola Lovre Montija i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.