Vrijeme održavanja: 20.10.2016.

Objavljeno: 28. 09. 2016. , Ažurirano: 25. 10. 2016.

U ŽK Bjelovar u četvrtak, 20. listopada, Nedeljko Štefanić iz tvrtke Culmena d. o. o. i Ana Domitrović iz tvrtke Sigma savjetovanje d. o. o. održali su seminar Lean Management.

Konkurentno orijentirano globalno gospodarstvo zahtijeva od tvrtki istovremeno visoku kvalitetu, niske cijene te brzu i fleksibilnu proizvodnju, odnosno – zahtijeva brzu tvornicu.

Jedno od rješenja povećanja konkurentnosti jest proizvodni koncept poznat pod nazivom lean production ili lean management. Koncept lean dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i rezultat je analize provedene na sveučilištu MIT u Bostonu, s ciljem pronalaženja ključa uspjeha japanske industrije.

Pojam lean u proizvodnji objasnio je Nedeljko Štefović. Osnovna je postavka koncepta: proizvoditi sa što manje zaliha, pogona, kapitala, ljudskog rada, neispravnih proizvoda, zastoja, čekanja i svega što ne dodaje vrijednost proizvodu (ili usluzi), kako bi se maksimalno eliminirali gubitci, a s druge strane, proizvesti proizvod baš onakav kakav kupac želi. Lean koncept također se koristi i u uredima te su u središtu pozornosti zaposlenici, neprestano usavršavanje i izbacivanje otpada prema principu da je suvišno sve ono što kupac ne plaća, o čemu je govorila Ana Domitrović. O važnosti implementacije leana govori i podatak da će njegovo uvođenje sufinancirati RH, i to poticajnim mjerama u 2017.godini.

Primjenom lean koncepta tvrtka postaje fleksibilna i spremna odgovoriti na snažne promjene ne tržištu.