Objavljeno: 22. 08. 2016. , Ažurirano: 19. 12. 2019.


S Hrvatskom gospodarskom komorom hrvatske tvrtke učestalo stupaju u kontakt, u vezi sa svojim negativnim iskustvima u poslovanju s kineskim tvrtkama, koja ulaze u sferu poslovne prevare. U svim slučajevima, kontakti među tvrtkama uspostavljaju se internetski, najčešće na inicijativu kineskih tvrtki.

U dosadašnjoj praksi tijek prevare bio je sljedeći:

Kada je bila riječ o uvozu roba iz NR Kine, hrvatske tvrtke su avansno plaćale čak i putem neke od tvrtki za organizaciju prijenosa gotovog novca. Nakon primitka novca kineska tvrtka bi nestala i nije bilo moguće s njom stupiti u kontakt, prema dotad raspoloživim sredstvima komuniciranja (e- adresa, brojevi telefona i faksa).

U slučajevima kada su kineske tvrtke bile zainteresirane za uvoz hrvatskih roba u NR Kinu, u pravilu su bile u pitanju veće količine, što je mamac za naše poslovne ljude. Pozivali su predstavnike hrvatskih tvrtki da dođu u NR Kinu radi sklapanja ugovora. Nakon definiranja detalja putovanja, kineske su tvrtke tražile doznaku određenoga novčanog iznosa (1.000 – 2.000 USD) koje je bilo potrebno unaprijed dostaviti radi troškova sklapanja ugovora. Naravno, i u tim slučajevima, nakon primitka novca, kineska bi tvrtka nestala.

S problemom je upoznato i Veleposlanstvo RH u Pekingu te Veleposlanstvo NR Kine u Zagrebu s kojima se često stupalo u kontakt radi pružanja pomoći u rješavanju gore navedenih problema.

Nažalost, nakon što se dogodila prevara, učinjenu štetu nije moguće nadoknaditi.

Prema preporuci Veleposlanstva RH u Pekingu i Veleposlanstva NR Kine u Zagrebu, pozivamo hrvatske tvrtke da prije sklapanja bilo kakva ugovora provjere potencijalne kineske partnere izradom bonitetnog izvješća kod mjerodavnih institucija (izrada bonitetnog izvješća može se naručiti od tvrtki kojima je to predmet poslovanja) ili da od Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (China Council for the Promotion of International Trade – CCPIT) traže informaciju o potencijalnom partneru. U tu svrhu CCPIT se može kontaktirati prema sljedećem:

China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT)/China Chamber of International Commerce (CCOIC) Mediation Center

4/F, CCOIC Building, No.2 Huapichang Hutong, Xicheng District, Beijing, 100035 China

Ms. Xie Yilan 

tel.: +86 10 82217018 /7050 /7081 /7063 /7080

faks: +86 10 82217099 / 82217052

e-adresa: xieyilan@ccpit.org 

Internetska stranica: CCPIT MEDIATION

Izvor: Shutterstock