Objavljeno: 16. 03. 2021. , Ažurirano: 17. 03. 2021.

Upozoravamo sve gospodarske subjekte na učestale prijevare koje su počinile prave i fizičke osobe iz Španjolske, a informacija o prijevarama objavljena je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Španjolske koncem siječnja 2021. godine.

Prevarene hrvatske tvrtke obratile su se Hrvatskoj gospodarskoj komori i Veleposlanstvu RH u Španjolskoj, nakon što su postale žrtve prijevare pošto su se upustili u sklapanje vrijednih poslova s pravnim osobama u Španjolskoj putem nevjerodostojnih oglasa na internetu, bez da su prethodno provjerili poslovanje i ponudu oglašivača. U najviše je slučajeva riječ o nabavi zaštitnih rukavica po vrlo povoljnim uvjetima, koje im nakon uplate nisu isporučene, a sva komunikacija prekinuta s navodnim dobavljačem.

Prema objavi Ministarstva unutarnjih poslova, slučajevi prijevare odnose na gospodarski kibernetički kriminal tipa BEC (Business Email Compromise - neovlašteno preuzimanje e-mail računa osobe u postojećoj tvrtki), koji je usmjeren na male tvrtke ili pojedince. Kriminalna organizacija ili hakira e-račun zaposlenika neke tvrtke ili kreira e-adresu vrlo sličnu i poruke izgledom vrlo slične autentičnoj adresi legitimnog poduzeća pa usmjeravaju plaćanja na bankovni račun koji je pod nadzorom zločinačke organizacije (pravne ili fizičke osobe). Svim slučajevima prijevara zajedničko je da se pojedincima u tvrtkama koje žele prevariti lopovi predstavljaju s dovoljno uvjerljivih informacija da žrtva povjeruje da komunicira s legitimnim subjektima.

Prijevare pogađaju sve vrste poduzetnika, tvrtke svih sektora i veličina, nogometne klubove, samozaposlene, tvrtke za promet nekretninama, tvrtke za filmsku i kazališnu produkciju, a odnedavno i javne ustanove.

Molimo sve gospodarske subjekte za dodatan oprez pri pronalaženju poslovnih partnera putem interneta, prihvaćanje povoljnih ponuda bez dodatnih provjera vjerodostojnosti gospodarskog subjekta i dodatnog direktnog kontakta (osim elektroničkog), obzirom na sve veći broj prijevara, ne samo u Španjolskoj, već u drugim članica EU, a među posljednjima zabilježene su prijevare iz Portugala.

Kako biste spriječili ovakve prijevare, posumnjate li na osobu, tvrtku ili organizaciju koja zahtijeva plaćanje, pravodobno napravite provjeru vjerodostojnosti tvrtke (njenog financijskog stanja, kreditne sposobnosti, ovlaštenih osoba za zastupanje). Dodatno, zahtjeve za provjeru možete uputiti HGK putem e-adrese: eoi@hgk.hr ili nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u zemlji potencijalnog partnera.

U pratećim dokumentima na ovoj stranici možete pronaći vodič Europske federacije banaka i Europola (.PDF, 15 MB) kroz najčešće online prijevare i načine kako se zaštiti od njih.