Objavljeno: 18. 06. 2020. , Ažurirano: 18. 06. 2020.

Upozoravamo vas na pokušaje financijskih prijevara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U namjeri da se domognu manjih svota, prevaranti prema dosadašnjoj praksi nude tvrtkama ugovor ili prijedlog ugovora (npr. na memorandumu Ministarstva energetike) te nakon toga traže da im se počnu uplaćivati razne pristojbe u iznosima od nekoliko stotina dolara. Također se obraćaju djelatnicima hrvatskih tvrtki putem društvene mreže LinkedIn nudeći im posao, a zatim traže uplate od nekoliko tisuća dolara za izradu vize za njih i njihovu obitelj.

Hrvatske tvrtke tražile su provjeru vjerodostojnosti podataka arapskih poslovnih partnera te je provjerama ustanovljeno da je riječ o prijevari. Tvrtka koristi lažne memorandume, nema potpunu adresu niti broj fiksnog telefona, ljudima iz branše ova tvrtka nije poznata, a čak su i fotografije osoba lažirane.

Od Konzulata RH u Abu Dhabiju, UAE, dobili smo informaciju da im se u posljednje vrijeme obratilo nekoliko hrvatskih tvrtki koje su se suočile s problemima pri poslovanju sa subjektima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, konkretno s nepostojećom tvrtkom Abdulaziz Oil & Gas.

Kako bi se prijevare spriječile na vrijeme te izbjegle moguće komplikacije, potrebno je pravodobno provjeriti vjerodostojnost arapskih tvrtki. U slučaju suradnje s UAE, za pomoć se možete obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egiptu koje je zaduženo za UAE, na e-adresu: croemb.cairo@mvep.hr.

Savjetujemo vam da u ovakvim i sličnim slučajevima pri sklapanju poslova s novim domaćim ili stranim poslovnim partnerima zatražite izradu boniteta te da inzistirate na plaćanju dokumentarnim akreditivima. Uz to, ugovorom definirajte arbitražni sud nedležan u slučaju eventualnih sporova; najbolje je navesti Stalno arbitražno sudište pri HGK, što je vama pogodnije jer ste u RH, no ako druga strana predlaže svoje sudište, bilo bi korisno inzistirati na međunarodnom sudu – primjerice ICC International Court of Arbitration u Parizu.