Objavljeno: 31. 03. 2020. , Ažurirano: 31. 03. 2020.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), upućuje globalni poziv Healing Solutions Tourism Challenge inovatorima i poduzetnicima za pronalaženje rješenja kako bi se ublažile posljedice koronavirusa na turistički sektor. Traže se rješenja u tri kategorije. Prva se odnosi na Iscjeljenje ljudi: mjere sigurnosti, mjere zaštite, rano otkrivanje i za sudionike u turizmu koje trebaju koristiti turisti, turistički zaposlenici i korporacije; druga na Iscjeljenje za boljitak: digitalne aplikacije za turizam, ekonomija dijeljenja, kružno gospodarstvo, upravljanje prihodima, oporavak potražnje, ulaganja, među ostalim područjima koje će se provoditi za cijeli sektor u bliskoj i dugoročnoj budućnosti; i posljednja na Iscjeljenje za destinacije: tehnike oporavka za destinacije poput kriznih komunikacija, upravljanje krizama, mobilnost, rebrendiranje turističkih destinacija, povratak povjerenja u putovanja, među ostalim srodnim područjima.

Sudionici natječaja proći će kroz postupak u dvije faze: pregled prijava i procjena Odbora stručnjaka u odnosu na spremnost isporuke i prilagodljivosti različitim zemljama.

Nakon toga, najbolja rješenja bit će objavljena u digitalnoj knjižici koja će vladama pružiti pristup najboljim pružateljima usluga za oporavak turizma, dok će se startapovi povezati u inovacijsku mrežu UNWTO-a s više od 6500 kontakata u poduzetništvu, korporacijama, javnim i obrazovnim ustanovama, institucijama, inkubatorima i investitorima.

Obrazac za prijavu nalazi se ovdje.

Rok za prijavu je srijeda, 15. travnja 2020., dok će objava najboljih startupova biti 20. travnja, a daljnji koraci bit će dostupni od 25. travnja.