Nedostaje nam cjelovita stambena politika

S početkom godine na snagu je stupio i novi Zakon o porezu na promet nekretninama, kojim su smanjene stope poreza na promet nekretnina s pet na četiri posto, ukinuto je porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine te je doneseno prenošenje obveze prijave poreza na promet nekretnina s kupca na javnog bilježnika.

„Izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina generalno su poboljšale Zakon, iako je postojalo prostora i za smanjenje na 3% i manje“, smatra predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović ističući da, uz tendenciju dodatnog smanjenja u narednim godinama, sadašnjih jedan posto nije loše jer je dosadašnja praksa pokazala da se velike porezne promjene nikad nisu dobro odražavale na tržište nekretnina. Ranilović vjeruje da će smanjenje porezne stope pozitivno utjecati na promet nekretninama, što bi u konačnici nadoknadilo očekivani gubitak u prihodima.

Udruženje poslovanja nekretninama HGK ne podupire ukidanje oslobođenja za kupnju prve nekretnine jer je, kako tvrde, ta mjera bila svojevrsno olakšanje mladim ljudima pri stjecanju prve nekretnine. Ipak, smatraju, čak ni to oslobođenje nije rješavalo stambene probleme ljudima, osobito mladima pri formiranju obitelji.

„Najavljena mjera o subvencioniranju pola rate stambenog kredita mladima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kao zamjenska mjera za gubitak navedenog oslobođenja svakako je za potencijalne kupce mnogo bolja opcija, iako još nismo vidjeli službeni zakonski prijedlog“, naglasio je Ranilović dodavši kako bi bilo poželjno da se nekretninska struka uključi u rješavanje navedenog problema i da se konačno potakne donošenje cjelovitih rješenja koja bi rješavala stambena pitanja putem osmišljene stambene politike.

„Nitko ne spominje neophodno socijalno stanovanje, a ni trajne poticaje kako bi mlade obitelji mogle planirati svoj život u Hrvatskoj. Imam dojam da se sve mjere donose na temelju kratkoročnih potreba i interesa. Prelako smo se odrekli ozbiljnijeg poticanja stambene štednje koja se mogla samo kvalitetnije modificirati. Naime, porezi kakvi god bili, neće rješavati navedenu problematiku, a za dobra rješenja treba nam sustavno planiranje koje će uključivati mnogo znanja. Osim nekretninskih stručnjaka u rješavanje problematike treba uključiti i sociologe i financijske stručnjake“, objasnio je Ranilović dodavši da se nada da će se dosadašnja praksa donošenja bitnih mjera u kratkom roku bez mišljenja struke promijeniti, osobito kada je riječ o tako važnom pitanju poput stanovanja i za gospodarstvo iznimno važnom tržištu nekretnina.

Kontakti

  • Udruženje poslovanja nekretninama Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: sbrezovic@hgk.hr Tel: +385 1 456 1779 Fax: +385 1 456 1542 tajnik Udruženja: Snježana Brezović predsjednik Udruženja: Dubravko Ranilović
  • Udruženje poslovanja nekretninama Tel: + 385 1 4561 779 Email: sbrezovic@hgk.hr