Objavljeno: 03. 11. 2015. , Ažurirano: 15. 09. 2016.

Udruga Tradicija Zagorja potpisala je 28. listopada sporazum s Ministarstvom poljoprivrede kojim je Udruga dobila 60.712,50 kuna bespovratnih sredstava za zaštitu zagorskih mlinaca.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Udruge Matija Gulija i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki koja je i aktivna članica Udruge. Predsjednik Udruge Matija Gulija rekao je kako je sam proces dobivanja oznake dugotrajan posao, ali su koristi od toga višestruke. Istaknuo je da su proizvodi s registriranom oznakom isplativiji jer spadaju u višu cjenovnu kategoriju, a i kupac je spreman platiti više jer dobiva garanciju kvalitete i prepoznatljivost autohtonog proizvoda.

Bespovratna sredstva bit će iskorištena za izradu dokumentacije u procesu zaštite zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog podrijetla. Od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava 15.000,00 kuna će biti iskorišteno za pokriće dijela troškova za izradu analize tržišta, a 45.712,50 kuna za izradu proizvođačke specifikacije zagorskih mlinaca, što će ubrzati sam proces njihove zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla.

Također, Udruga će u početnoj fazi postupka zaštite mlinaca izdvojiti i vlastita sredstva u iznosu od 15.243,75 kuna.

Nakon potpisivanja ugovora, u Ministarstvu je upriličena i degustacija proizvoda kojima je dodijeljena potpora. Udruga Tradicija Zagorja se uspješno predstavila s dvama jelima - već zaštićenom zagorskom puricom s mlincima i domaćom patkom s mlincima. Predstavljena jela pripremio je Restoran catering Sermage, purica je donacija PZ Puran zagorskih brega, a patka Opg Mario Krog.