Vrijeme održavanja: 11.06.2019.

Postupak dovođenja filipinskih radnika traje oko mjesec dana

Objavljeno: 12. 06. 2019. , Ažurirano: 13. 06. 2019.

Koliko problema poslodavci imaju s pronalaženjem radne snage pokazao je interes dalmatinskih poslodavaca za informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja Filipinaca. Te informacije su, u organizaciji HGK – Županijske komore Split i suradnji s agencijom Pasat, 11. lipnja u splitskoj komori prezentirali predstavnici filipinske agencije za zapošljavanje radnika Magsaysay International Corporaticon INC.

''Za 2019. godinu odobreno je više od 65.000 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, dvostruko više negoli prethodne godine. Kvote su nam veće nego ikad, radne snage nedostaje i to je problem koji ne muči samo Hrvatsku nego i susjedne zemlje u regiji. Stoga su s nama danas i kolege iz komora FBiH i Crne Gore, kako bismo podijelili informacije o mogućnostima i proceduri zapošljavanja filipinske radne snage'', rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Prema riječima Antonije Bašić iz ŽK Split, u prvoj polovini godine iskorišteno je ili je u postupku više od 60 posto kvota, a najviše radnika nedostaje u turizmu i ugostiteljstvu, graditeljstvu i brodogradnji. Ovo je predstavljanje nastavak niza aktivnosti koje je HGK ostvarila ove godine u Splitu radi potpore članicama u rješavanju problema pronalaska radne snage.

Jednu od najvećih agencija za zapošljavanje filipinske radne snage Magsaysay International Corporaticon INC., sa sjedištem u Manili, predstavio je Marlon Ronja, predsjednik korporacije Magsaysay People Resourse, dok je o procedurama govorio Jay A. Fernando, potpredsjednik i izvršni direktor tvrtke Magsaysay Global Services.

Direktor agencije za posredovanje u zapošljavanju pomoraca Pasat d.o.o. Ino Munitić, na čiju je inicijativu predstavljanje i organizirano, ima najbolja iskustva s agencijom Magsaysayom koja mu je dugogodišnji partner te s filipinskom radnom snagom. ''S obzirom na veliki nedostatak radne snage u Hrvatskoj, Filipinci predstavljaju kvalitetnu, zamjensku radnu snagu, a prema mojim iskustvima, to su mirni, tihi i radišni ljudi.'' Proces dovođenja filipinskih radnika, od izdavanja njihove izlazne vize do izdavanja radne vize u Hrvatskoj, traje oko mjesec dana.

Sudionike su zanimali brojni detalji zapošljavanja Filipinaca, poput navedenog trajanja postupka dovođenja radnika, dužine njihovih ugovora te mogućnosti njihova zapošljavanja ne samo u turizmu i ugostiteljstvu već i u ostalim djelatnostima, poput vinogradstva, kamenarstva ili, primjerice, ugradnje liftova.

 1.jpgSudionici prezentacije; Izvor: HGK