Vrijeme održavanja: 06.06.2017.

Objavljeno: 08. 06. 2017. , Ažurirano: 08. 06. 2017.

Završna konferencija projekta Razvoj poduzetništva žena kroz intelektualni kapital kao potencijal održana je 30. svibnja u Županijskoj komori Split.

Projekt je proveden tijekom svibnja 2017. u Splitu i Makarskoj, u organizaciji splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i Županijske komore Split, a realiziran je uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te je bio namijenjen županijskim poduzetnicama radi njihove edukacije o važnosti upravljanja intelektualnim kapitalom u poslovnim subjektima u kojima su žene većinske vlasnice ili se nalaze na upravljačkim položajima.

Konferenciju je otvorila direktorica Županijske komore Split Vesna Friedl koja je istaknula da ŽK Split već 20 godina sudjeluje i podupire brojne projekte u vezi s poduzetništvom žena te od samih početka sudjeluje u radu Hrvatske udruge poslovnih žena Krug.

"ŽK Split je prije dvije godina osnovala i Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice te tako pomaže ženama koje započinju poduzetnički pothvat", rekla je Friedl.

Predsjednica splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Lada Karninčić izrazila je zadovoljstvo provedbom ukupnoga projekta i velikim brojem sudionica edukacija, što je pokazatelj prepoznavanja vrijednosti intelektualnoga kapitala. Zahvalila je ŽK Split na suorganizaciji te Splitsko-dalmatinskoj županiji i HBOR-u na potpori.

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu i članica Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Republike Maja Fredotović, na ovom skupu i izaslanica predsjednice RH, obratila se nazočnima i pozdravila inicijativu ovakvih projekata, namijenjenih ženama u poduzetništvu te je izrazila nadu da će se projekti širiti i imati sve bolje rezultate.

Voditeljica HBOR-ova Područnog ureda za Dalmaciju Mira Krneta predstavila je Hrvatsku banku za obnovu i razvitak kao razvojnu i izvoznu banku Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskoga gospodarstva, a posebno je prezentirala usluge za poduzetništvo žena s povoljnom kamatnom stopom do 2%.

Anđelko Katavić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu županije kao izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje, naglasio je da se na županijske natječaje više prijavljuju tvrtke koje vode poduzetnice.

Karmen Jelčić, direktorica Centara za ekonomiku d. o. o., predstavila je rezultate predavanja i radionica te iznijela analizu intelektualnoga kapitala za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Suzana Prkić Jurić iz Odsjek za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize ŽK Split informirala je nazočne da je tijekom projekta održano šest besplatnih edukacija čije su glavne teme bile različiti nematerijalni čimbenici koji predstavljaju poslovni potencijal i u konačnici donose (materijalni) kapital, poput inovacija i kretivnosti, sinergije u turizmu te postizanja zadovoljnih gostiju. Prkić Jurić iznijela je rezultate provednih anketa te iskustva i naglaske s edukacija uz rezime cijeloga projekta u kojemu je sudjelovalo više od 60 poduzetnica i poslovnih žena iz Splitsko-dalmatinske županije.