Objavljeno: 27. 10. 2016. , Ažurirano: 31. 10. 2016.

Na predstavljanju Projekta sudjelovali su pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop, ravnatelj Agencije za vodne putove Zrinko Zvocak i zamjenik tajnika Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Željko Milković.

Vrijednost projekta, čiji je cilj unapređenje sigurnosti i učinkovitosti unutarnje plovidbe na rijeci Savi, u skladu s EU RIS Direktivom (2005/44/EC), iznosi 5.701.042,50 kn od čega Europska unija sufinancira 85%.

Projektom su implementirani Riječni informacijski servisi (RIS) na rijeci Savi, odnosno uvedeni su sustavi praćenja i lociranja plovila (AIS) i glasovnog VHF sustava, izrađena je baza podataka o trupu plovila i RIS indeksa objekata na vodnom putu rijeke Save. Uz ostalu infrastrukturnu opremu, u sklopu projekta opremljeno je osam plovila javnih institucija, relevantnom opremom za korištenje riječnih informacijskih servisa.

Korisnik projekta je Agencija za vodne putove.

Uspješnom implementacijom riječnih informacijskih servisa na rijeci Savi postavljen je sigurnosni temelj rehabilitaciji plovnog puta rijeke Save, ali i nova razina razvoja RIS-a u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom Hrvatska se aktivno uključuje u modernizaciju ključnih transportnih koridora u Europskoj Uniji te pridonosi europskoj politici značajnije uključenosti unutarnje plovidbe u transportu robe i ljudi.