Vrijeme održavanja: 26.04.2017.

Objavljeno: 20. 04. 2017. , Ažurirano: 02. 05. 2017.

U srijedu, 26. travnja, u Županijskoj komori Rijeka održana je radionica o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga za Internacionalizaciju poslovanja MSP-ova, na kojoj su predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) upoznali sudionike s pozivom za dostavu projektnih prijava.

Marina Šabić iz MINGO-a istaknula je da se ovim Pozivom potiče i jača međunarodna konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzetnika (MSP-ova) na globalnim tržištima, radi povećanja udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju.

U okviru ovog poziva, mikro, malim i srednjim poduzetnicima namijenjeno je 38.000.000 kuna. Najmanji iznos bespovratne potpore koji poduzetnici mogu dobiti po projektu iznosi 100.000 kuna dok je najveći iznos iznosi 1.000.000 kuna, odnosno do 85% prihvatljivih troškova za mikro i male poduzetnike i 65% prihvatljivih troškova za srednje poduzetnike.

Prihvatljivim troškovima smatraju se sljedeće aktivnosti:

  • Nastupi tvrtki na međunarodnim sajmovima izvan Republike Hrvatske isključivo upisanih u baze www.expodatabase.com i/ili www.auma.de
  • Prezentacije MSP-ova u okviru međunarodnih sajmova (maksimalna potpora do 22.800 kuna ili 3.000 eura)
  • Istraživanje inozemnog tržišta za plasman proizvoda (maksimalna potpora do 38.000 kuna ili 5.000 eura)
  • Izrada promotivnog materijala za nastup na međunarodnom sajmu (maksimalna potpora do 15.200 kuna ili 2.000 eura)
  • Sudjelovanje na B2B-poslovnim razgovorima ili susretima
  • Usluge vanjskog stručnjaka za vođenje projekta (maksimalna potpora do 10.000 kuna).

Ivana Kovačić iz HAMAG-BICRO-a, kao Posredničkog tijela razine II, objasnila je sudionicima postupke koji slijede nakon potpisivanja Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava.

Radionici se odazvalo 30 predstavnika malih i srednjih tvrtki s područja Primorsko-goranske županije, koji su na kraju u anketnim upitnicima ocijenili korisnost edukacije i sadržaj predavanja s 4,6 a predavače s visokih 4,65.

"Čak desetak sudionika radionice  postavilo je više od 20 pitanja te sam uvjerena da će s područja Primorsko-goranske županije biti znatan broj uspješnih prijava na ovaj natječaj", izjavila je Marina Šabić.

Rijeka_Predavac Marina Sabic, MINGO.jpg

Marina Šabić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; Izvor: HGK

"Radionica je korisna prijaviteljima kako bi se na vrijeme upoznali s pravilima poziva i s provedbom vlastitih projekata. Institucijama koje provode poziv, ali kasnije i kontroliraju provedbu, ovo je prilika da potencijalnim korisnicima skrenu pozornost na najčešće pogreške koje se događaju u praktičnoj provedbi projekta, a sve da se korisnici ne bi doveli u situaciju da im prijave i projekti ne budu prihvaćeni", istaknula je Ivana Kovačić. 

Rijeka_Predavac Ivana Kovacic HAMAG-BICRO.jpg

Ivana Kovačić iz HAMAG-BICRO-a; Izvor: HGK