Vrijeme održavanja: 13.06.2019.

Obveza upisa podataka u Registar za trgovačka društva započela 3. lipnja

U  četvrtak, 13. lipnja, u HGK – Županijskoj komori Pula održana je edukacija o Registru stvarnih vlasnika. Registar, koji je uspostavljen početkom lipnja na temelju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, uime Ministarstva financija – Ureda za sprečavanje pranja novca vodi Financijska agencija.

Za trgovačka društva i podružnice stranih trgovačkih društava obveza upisa podataka u Registar započela je 3. lipnja, a rok je za ispunjenje obveze 31. prosinca ove godine. Do kraja godine, a počevši od 1. srpnja, i udruge (čiji jedini osnivač nije lokalna i regionalna samouprava) moraju unijeti podatke.

Upis podataka u Registar bez naknade moguć je putem web-aplikacije Financijske agencije uz digitalni certifikat ili korištenjem za to predviđenih obrazaca u poslovnicama Fine. Svrha uspostavljanja Registra jest potreba za točnim i ažuriranim informacijama o stvarnom vlasniku, jačanje transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu, kako bi se sprječila zlouporaba pravnih subjekata za pranje novca i povezana predikatna kaznena djela uključujući i porezne prijevare te za financiranje terorizma.

Edukacija je održana putem multimedijskog sustava Ministarstva financija, a sudionici su dobili informacije o obvezama unosa podataka o stvarnim vlasnicima te pravilnom načinu njihova unosa.

 

Dodatne informacije o Registru dostupne su ovdje.