Objavljeno: 31. 08. 2017. , Ažurirano: 01. 09. 2017.

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Zhaoming Hu te predstavnici velikih kineskih tvrtki iz sektora ICT-ja, građevinarstva, financija i telekomunikacija posjetili su 31. kolovoza HGK Županijsku komoru Pula gdje su se susreli s brojnim istarskim gospodarstvenicima kako bi na B2B razgovorima razmotrili nove mogućnosti proširenja već postojeće gospodarske suradnje.

Kinesku delegaciju predvodio je veleposlanik Zhaoming Hu. –  Ovo je moj drugi posjet Istri i smatram kako kineska suradnja s Istrom treba biti još bliža i još jača. Stoga je cilj ovog sastanka bio okupiti poduzetnike s obiju strana. Također, suradnju s Hrvatskom nastavlja podržavati i Republika Kina, a smatram kako postoji mnogo područja u kojima tu suradnju možemo jačati, počevši od trgovine i turizma pa do medicine i kulturnog sektora – istaknuo je Zhaoming Hu.

U ime HGK Županijske komore Pula, kinesku delegaciju dočekala je predsjednica Jasna Jaklin Majetić koja se, među ostalim, osvrnula i na detalje gospodarske razmjene dviju zemalja.

–  Područje transporta i distribucije roba, turizma, znanosti i tehnologije samo su neka od područja za unapređenje suradnje. Prema podacima o vanjskotrgovinskoj suradnji, najzastupljenije su istarske tvrtke izvoznici iz prerađivačke industrije: kamen i proizvodi od kamena, motorna vozila za posebne namjene, vino, tartufi itd. Evidentan je i porast turista iz Kine, čemu pridonosi i pulska tvrtka Uniline – kazala je Jasna Jaklin Majetić naglasivši pritom važnost Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma koji se prošle godine održao u Zagrebu te značaj sudjelovanja predstavnika Istarske županije na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajmu China – CEEC Investment and Trade Expo 2015. godine. Osim toga, Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako Hrvatska gospodarska komora zainteresiranim domaćim poduzetnicima već godinama pruža podršku pri poslovanju s kineskim partnerima te će u skladu s time komora uskoro otvoriti i svoje predstavništvo u Šangaju. 

Susretu gospodarstvenika prisustvovao je i župan Istarske županije Valter Flego koji je u prigodnom govoru istaknuo važnost potencijala koje kineska gospodarska delegacija ima za sve poslovne partnere, s posebnim interesom za velike investicije. 

Nakon kratke prezentacije o gospodarskim pokazateljima Istarske županije, uslijedili su poslovni razgovori kineskih tvrtki Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation, China Road and Bridge Corporation, China Telecom i CEFC China Energy Company Limited s brojnim okupljenim istarskim tvrtkama radi jačanja gospodarske suradnje u sektorima ICT-ja, nekretnina, turizma, poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, inovacija i prometa.