U ŽK Osijek održana radionica za poduzetnike i obrtnike o novom zakonodavnom okviru za poticanje ulaganja u RH i Programu Kompetentnost i razvoj MSP-a

Ministarstvo poduzetništva i obrta, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Centar za poduzetništvo Osijek i Županijska komora Osijek organizirali su u utorak, 14. lipnja, predstavljanje Zakona i Uredbe o poticanju ulaganja u Republiku Hrvatsku te programa Kompetentnost i razvoj MSP-a.

Radionica je bila namijenjena poduzetnicima (tvrtkama i obrtima koji su obveznici poreza na dobit) koji posluju u nekom od sektora koji se potiču Zakonom o poticanju ulaganja, odnosno mogli bi u budućem razdoblju ostvarivati projekte ulaganja u proizvodno-prerađivačke aktivnosti, razvojno-inovacijske aktivnosti, aktivnosti poslovne potpore te aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti. Minimalno ulaganje na temelju kojeg se koriste potpore iz Zakona o poticanju ulaganja u visini je od 150.000 eura u trogodišnjem razdoblju (50.000 eura za mikropoduzetnike).

Nazočne je pozdravio Petar Šimić, posebni savjetnik ministra poduzetništva i obrta, Dragan Vulin, dožupan Osječko-baranjske županije te Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek.

Odredbe i iznimke Zakona o poticanju ulaganja i Uredbe o poticanju ulaganja predstavila je Ljiljana Zajc, voditeljica Službe za poticanje investicija u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Ona je dala analizu dosadašnje primjene sustava poticanja mjera za ulaganja, prikaz novog sustava potpora i učinaka novog Zakona te sažetak Uredbe o poticanju ulaganja.

Poziv na dostavu projektnih prijava Kompetentnost i razvoj MSP-a prezentirala je Mila Čorić, stručna savjetnica u Upravi za EU programe i projekte, dok je zadnji dio radionice Ugovaranje i provedba projekta te potpisivanje ugovora predstavio Gordan Terzić iz agencije HAMAG BICRO. Po završetku predavanja, predavači su odgovarali na brojna pitanja nazočnih.