Objavljeno: 17. 10. 2016. , Ažurirano: 19. 10. 2016.

U Koprivnici su 14. listopada Regionalna energetska agencija Sjever, UNDP Hrvatska i Županijska komora Koprivnica organizirali konferenciju Zelena javna nabava – ciljevi i iskustva iz prakse, u sklopu projekta Primes. Predstavili su primjere uspješnih postupaka zelene javne nabave, ostvarene u provedbi toga projekta, u koju su bili uključeni Grad Koprivnica, Grad Križevci, Opća bolnica dr. Tomislav Bardek i Dom zdravlja Otočac. Ostvarili su dvadeset postupaka zelene javne i bagatelne nabave u ukupnoj vrijednosti više od 1.800.000 eura te su smanjili emisiju ugljičnog dioksida za više od 4.300 tona godišnje. Priznanja za smanjenje otiska ugljičnog dioksida i doprinos očuvanju i zaštiti okoliša i prirode uručili su zamjeniku koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišelu Jakšiću, zamjeniku gradonačelnika Grada Križevaca Tomislavu Katanoviću te predstavnici Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Meliti Kuharić.

Na konferenciji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje 2015. – 2017., s pogledom do 2020. godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prisutne je upoznao s mogućnostima sufinanciranja za javni i privatni sektor, a Grad Koprivnica predstavio je i svoj projekt Procure, zatim EmBuild na kojem radi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, projekte Simpla i Fiesta Regionalne energetske agencije Kvarner, Dynamic Light Međimurske energetske agencije te projekt Infinite Solutions koji provodi Regionalna energetska agencija Sjever.

Ovom je konferencijom završio projekt Primes koji Regionalna energetska agencija Sjever i UNDP Hrvatska, s partnerima iz još pet europskih zemalja, provode od 2013. godine u sklopu programa Intelligent Energy Europe.