U Vrbovcu predstavljena nova dostignuća poljoprivrede u Izraelu


Objavljeno: 14. 03. 2017. , Ažurirano: 14. 03. 2017.


"Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo smo zato na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a pokazujemo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. U Izraelu je izumljen sustav navodnjavanja 'kap po kap', a tu su i solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja i različiti projekti biotehnologije. Pedeset posto poljoprivredne površine navodnjava se, za razliku od Hrvatske u kojoj je to manje od dva posto", rekla je ekonomski ataše Veleposlanstva Države Izrael Josipa Filaković, na seminaru Primjena novih tehnologija u poljoprivredi, održanom u petak, 10. ožujka, u Vrbovcu.

O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv iz tvrtke Netafim, dok je Božidar Žanko iz te tvrtke nazočne upoznao s navodnjavanjem 'kap po kap'. S filtracijskim sustavima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg (Netafim), a o navodnjavanju silaže govorio je Buda Erel iz tvrtke ND Project.

Najnovija dostignuća za upravljanje mliječnim farmama predstavio je Branimir Kampl (Afimilk). O ishrani bilja bilo je govora u predavanju Zorana Salopeka (ICL Fertilizers), dok je Zlatko Balentić (Adama) održao seminar o važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva.

Nakon seminara održani su individualni razgovori na kojima su poljoprivrednici razgovarali s izraelskim stručnjacima o mogućnostima suradnje i primjeni novih tehnologija na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima.

Stotinjak zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede s područja županije i Grada okupilo se na seminaru koji su održali Veleposlanstvo Države Izrael u RH, HGK – Komora Zagreb, Israel Export Institute, Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Izrael ima oko 8,5 milijuna stanovnika, ukupne površine oko 22.000 četvornih kilometara, od čega je 20% obradivo te se većinom navodnjava. Na oko 310.000 hektara Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer.

Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebice u toplim područjima koja poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno rezultat je visokorazvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta.