Objavljeno: 16. 04. 2020. , Ažurirano: 16. 04. 2020.

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u veljači 2020. godine na razini EU27 (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,3% manja (u Hrvatskoj 2% manja) u odnosu na veljaču 2019. godine, čime je nastavljen trend pada koji kontinuirano traje od svibnja 2019. godine. S obzirom na to da je pad u veljači samo nastavak silaznoga trenda, a dinamika toga pada je umjerena, iz tih se podataka ne uočava veći utjecaj koronavirusa u promatranome mjesecu. Utjecaj novoga virusa na proizvodnju EU27 u tome mjesecu uglavnom je bio ograničen na poduzetnike čije je poslovanje bilo blisko povezano s Kinom, koja je imala uvedene mjere borbe protiv virusa.

Strukturno, znatan je utjecaj na smanjenje proizvodnje EU27 imao pad proizvodnje u Njemačkoj (-2,1%), što je povezano s nepovoljnim kretanjima koja se bilježe u automobilskoj industriji). Osim Njemačke, godišnji je pad proizvodnje zabilježen u još 14 zemalja (Češka, Estonija, Irska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Rumunjska, Slovačka, Finska i Švedska), što je čak nešto manje (kao postotak broja zemalja EU27 u kojima je zabilježen pad) u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Podaci Eurostata za industrijsku proizvodnju EU u ožujku trebali bi biti objavljeni 13. svibnja i očekujemo da će pokazati snažan pad industrijske proizvodnje zbog poduzetih mjera u borbi protiv koronavirusa (zatvaranje neesencijalih tvornica i ograničavanje kretanja ljudi i radnika čiji posao nije striktno povezan s proizvodnjom).

Pandemija koronavirusa još uvijek traje i nije moguće predvidjeti kretanja proizvodnje industrijske proizvodnje EU27 na razini cijele godine, ali za očekivati je da će podaci za ožujak, travanj i svibanj pokazati godišnji pad industrijske proizvodnje.