Vrijeme održavanja: 27.06.2016.

Talijanski Pineto bio je od 26. do 31. svibnja  domaćin završnog događanja u sklopu projekta SISTERS. Kao nositelj projekta, Pineto je ugostio ukupno 90 predstavnika iz partnerskih gradova – Šibenika i bugarskog Razloga. Međunarodni događaj u Italiji imao je za cilj razvoj suradnje, uspostavljanje temelja za buduće projekte kroz otvorenu raspravu i razmjenu dobre prakse svakog od gradova sudionika.

SISTERS je projekt umrežavanja gradova, kojeg je sufinancirala Europska unija u okviru programa „Europa za građane“. Ukupna vrijednost projekta je 14.500 eura.

Temeljen je na zajedničkim turističkim interesima, težnji ka održivom turizmu kroz njegovanje ljudskih, kulturnih i prirodnih resursa, što je glavni izvor prihoda triju gradova sudionika Projekta.

U pet smo dana započeli strateški put, koji će donijeti izvanredne rezultate za naš grad – ustvrdila je Sabina Pavone, općinska vijećnica Pineta zadužena za europska pitanja, po završetku posjeta izaslanstava iz Šibenika i Razloga.

Na održanim radionicama sa partnerima iz Bugarske i Italije sudjelovali su predstavnici Grada Šibenika, Ministarstva turizma RH, nacionalnih parkova: Krka, Kornati, Telaščica, Vransko jezero, Brijuni, šibenski poduzetnici, predstavnici akademske zajednice Šibenika, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije te Zorica Štambuk iz ŽK Šibenik.

Tijekom pet dana završnog događanja tri su tvrtke razvile zajedničke projekte vezane za okoliš i turizam, no nisu bile i jedine koje su stvorile osnovu za buduću suradnju na europskoj razini.