Vrijeme održavanja: 26.10.2016.

Objavljeno: 26. 10. 2016. , Ažurirano: 28. 10. 2016.

Na otvaranju jubilarnog, 20. međunarodnog sajma SASO, 26. listopada u splitskoj Spaladium areni, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istaknula je da jednu od svojih temeljnih zadaća, promociju i afirmaciju članica i hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu, Hrvatska gospodarska komora dobrim dijelom obavlja putem sajmova. HGK organizira i sufinancira nastupe hrvatskih tvrtki na 200-tinjak domaćih i inozemnih sajmova godišnje, te aktivno sudjeluje u stručnim programima brojnih sajamskih manifestacija.

1-20. međunarodni sajam SASO.jpg

Čagalj je najavila dva okrugla stola na ovogodišnjem SASO-u kojima je Komora inicijator i suorganizator: okrugli stol ''Nedostatak radne snage – prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa'', koji se održava u sklopu 9. Dana građevinara, te okrugli stol ''Novi turizam i prostori grada Splita - zamke i mogućnosti'', u sklopu 13. Dana arhitekata.

''Želja nam je da se na ovim stručnim skupovima, koji se bave aktualnim temama, jasno identificiraju postojeći problemi, ali i definiraju moguća rješenja što je od izuzetne važnosti za oporavak i daljnji razvoj građevinarstva, arhitekture, energetike i gospodarstva općenito'', izjavila je u svom obraćanju Čagalj.

Osobito je teška situacija u građevinarstvu koje je tijekom godina kontinuiranog pada gotovo prepolovljeno, a tek u posljednje vrijeme bilježi prve pozitivne pomake. Jedna od prepreka za rast građevinarstva je kronični nedostatak stručne radne snage, a HGK aktivno sudjeluje u rješavanju ovog problema kroz prijedloge godišnjih kvota za zapošljavanje stranaca nadležnom Ministarstvu.

Uz rekordne turističke rezultate u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te očigledne prednosti koje rastući turizam donosi, ovaj trend nužno nameće i preispitivanje postojećih kapaciteta i uvjeta te postavlja nove izazove – urbanističke, sociološke, gospodarske i druge. Stoga se okrugli stol na Danima arhitekata bavi aktualnom urbanističkom i sociološkom temom odnosa gradskih prostora i novih oblika turizma - koliko prostori grada udovoljavaju novim oblicima turizma i kako ih prilagoditi novim uvjetima, što po tom pitanju mogu ponuditi arhitekti, kako turizam mijenja životne navike i standard stanovnika grada te koliko utječe na njegove prostore. Na sličnu temu, utjecaja turizma i povećanih turističkih dolazaka na promet Splita i okolice održan je početkom rujna u Županijskoj komori Split kvalitetan okrugli stol koji je okupio ugledne prometne i građevinske stručnjake, navela je Čagalj.

Na svečanom otvaranju sajma, nazočne su, uz direktoricu Sajma Split, organizatora SASO-a, Sanju Vuković Veić, te potpredsjednicu HGK, pozdravili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, te pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu Danijel Žamboki.

Sajam SASO 2016. obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: 20. Međunarodni sajam graditeljstva, 20. Međunarodni sajam drvne industrije, 20. Međunarodni sajam metalne industrije, 20. Međunarodni sajam alata, strojeva i opreme, 17. Međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, 16. Međunarodni sajam elektronike, energetike i telekomunikacija, 10. Međunarodni sajam financija – SAFIR, 8. Međunarodni sajam ekologije – SEKO, te Međunarodni sajam komunalne opreme. Ove godine SASO je okupio 620 brendova, izlagača i suizlagača iz šest europskih zemalja, što je, prema riječima Vuković Veić,10 posto više nego lani.

2-20. međunarodni sajam SASO.jpg

3-20. međunarodni sajam SASO.jpg