Objavljeno: 24. 03. 2016. , Ažurirano: 19. 10. 2016.

Vrijeme održavanja: 24.03.2016.


Nenad Zečević iz Petrokemije d.d., Miljenko Rospaher iz Gavrilović d.o.o. te Mladen Galeković iz PPS-Majur d.o.o. izabrani su za nove članove skupštine Hrvatske gospodarske komore.

Na sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 24. ožujka, Nenad Zečević iz Petrokemije d.d., Miljenko Rospaher iz Gavrilović d.o.o. te Mladen Galeković iz PPS-Majur d.o.o. izabrani su za nove članove skupštine Hrvatske gospodarske komore, koji će sljedeće četiri godine predstavljati i zastupati interese gospodarstvenika Sisačko-moslavačke županije u radu skupštine HGK.

Na sjednici je zajedno sa suradnicima potpredsjednikom Ivanom Škorićem i savjetnikom Davorkom Vidovićem, sudjelovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović: „Gospodarska kriza se ni u Sisačko-moslavačkoj županiji nije primakla kraju, o čemu svjedoči 18 tisuća nezaposlenih. Ipak, gospodarstvo ove županije nije u potpunosti lišeno pozitivnih pokazatelja. Raduje me da ovdje prevladavaju poduzetnici koji su poslovali s dobitkom, njih čak 63%“, rekao je Burilović te izrazio zadovoljstvo s novoizabranim članovima Skupštine koji će odlučivati o radu ove institucije.  

„Mi smo proizvodno-izvozno orijentirana županija u kojoj najveći dio čini prerađivačka industriju i kao veliki izvoznici zapravo nismo u situaciji da se hvalimo jako dobrim rezultatima. Prošle godine smo imali devizni suficit, oko 244 milijuna dolara. Tvrtke koje prednjače su petrokemijska industrija i elektroničke komponente iz Selk-a, no povećava se izvoz u prehrambenoj i drvnoj industriji.”, rekao je predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić i dodao kako su rezultati poslovanja u županiji negativni. „Unatoč tome što je 67 posto poduzetnika poslovalo s dobiti, a svega 37 posto s gubitkom, nažalost, financijski rezultati su 420 milijuna gubitaka. U našem gospodarstvu je zabrinjavajuće i što se povećava broj malih tvrtki, a bitno se smanjuje broj srednjih tvrtki. Velike tvrtke su otprilike na istoj razini, međutim, broj zaposlenih u naših 1757 tvrtki se, u odnosu na 2010. godinu, sa 17 tisuća zaposlenih smanjio na 15 tisuća zaposlenih, što je veoma zabrinjavajuće”, dodao je Mesarić.

Činjenicu da na području ne samo Sisačko-moslavačke županije nego i cijele Hrvatske niz nekad velikih gospodarskih subjekata danas jedva preživljava ili više uopće ne postoji, predsjednik Burilović pojasnio je loše odabranim vodstvom tvrtki: ‘Nije bitno vlasništvo, državno ili privatno, nego kakvo je upravljanje. Očito je da smo imali krivu politiku postavljanja kadrova, da smo imali krizu upravljanja i to se mora promijeniti. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i shvatim oda gospodarstvo naše države i ove županije nije konkurentno i da moramo značajno nešto promijeniti, ukoliko želimo naprijed’, zaključio je Burilović.

Nakon sjednice Gospodarskog vijeća predsjednik Burilović posjetio je kutinske tvrtke SELK d.d., Almos ljevaonica Kutina d.o.o. i Petrokemiju d.d. gdje je s vodećim ljudima navedenih tvrtki razgovarao o aktualnim problemima s kojima se te tvrtke susreću u svom poslovanju, te o mogućnostima, načinima i konkretnim koracima kako navedene probleme riješiti.

Kutinska tvrtka SELK d.d. inače je dobitnik nagrade Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Austriju u 2012. godini. Osnovana je 1976. godine i proizvodila je kvarcne elektroničke satove, LED komponente i sklopove. Tijekom 90-tih godina, kada su izgubljena tržišta i ugašena postojeća proizvodnja, tvrtka je u potpunosti privatizirana te pridobiva poslovnog partnera EPCOS iz Austrije s kojim do danas ostvaruje međusobnu suradnju.

Almos ljevaonica Kutina d.o.o. je ljevaonica aluminijskog tlačnog lijeva u 100% privatnom vlasništvu osnovana 2001. godine. Gotovo sve proizvode izvoze na zahtjevno tržište zemalja Europske unije, posebice u Njemačku i Austriju.

Petrokemija Kutina proizvodi visokovrijedne proizvode uz najmanji mogući štetni utjecaj na okoliš i lider je na tržištu mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te je i značajan sudionik na regionalnom tržištu  susjednih zemalja.

Izvor: HGK ŽK Sisak