Vrijeme održavanja: 24.03.2016.

Na sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 24. ožujka, Nenad Zečević iz Petrokemije d.d., Miljenko Rospaher iz Gavrilović d.o.o. te Mladen Galeković iz PPS-Majur d.o.o. izabrani su za nove članove skupštine Hrvatske gospodarske komore, koji će sljedeće četiri godine predstavljati i zastupati interese gospodarstvenika Sisačko-moslavačke županije u radu skupštine HGK.

Na sjednici je zajedno sa suradnicima potpredsjednikom Ivanom Škorićem i savjetnikom Davorkom Vidovićem, sudjelovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović: „Gospodarska kriza se ni u Sisačko-moslavačkoj županiji nije primakla kraju, o čemu svjedoči 18 tisuća nezaposlenih. Ipak, gospodarstvo ove županije nije u potpunosti lišeno pozitivnih pokazatelja. Raduje me da ovdje prevladavaju poduzetnici koji su poslovali s dobitkom, njih čak 63%“, rekao je Burilović te izrazio zadovoljstvo s novoizabranim članovima Skupštine koji će odlučivati o radu ove institucije.  

„Mi smo proizvodno-izvozno orijentirana županija u kojoj najveći dio čini prerađivačka industriju i kao veliki izvoznici zapravo nismo u situaciji da se hvalimo jako dobrim rezultatima. Prošle godine smo imali devizni suficit, oko 244 milijuna dolara. Tvrtke koje prednjače su petrokemijska industrija i elektroničke komponente iz Selk-a, no povećava se izvoz u prehrambenoj i drvnoj industriji.”, rekao je predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić i dodao kako su rezultati poslovanja u županiji negativni. „Unatoč tome što je 67 posto poduzetnika poslovalo s dobiti, a svega 37 posto s gubitkom, nažalost, financijski rezultati su 420 milijuna gubitaka. U našem gospodarstvu je zabrinjavajuće i što se povećava broj malih tvrtki, a bitno se smanjuje broj srednjih tvrtki. Velike tvrtke su otprilike na istoj razini, međutim, broj zaposlenih u naših 1757 tvrtki se, u odnosu na 2010. godinu, sa 17 tisuća zaposlenih smanjio na 15 tisuća zaposlenih, što je veoma zabrinjavajuće”, dodao je Mesarić.

Činjenicu da na području ne samo Sisačko-moslavačke županije nego i cijele Hrvatske niz nekad velikih gospodarskih subjekata danas jedva preživljava ili više uopće ne postoji, predsjednik Burilović pojasnio je loše odabranim vodstvom tvrtki: ‘Nije bitno vlasništvo, državno ili privatno, nego kakvo je upravljanje. Očito je da smo imali krivu politiku postavljanja kadrova, da smo imali krizu upravljanja i to se mora promijeniti. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i shvatim oda gospodarstvo naše države i ove županije nije konkurentno i da moramo značajno nešto promijeniti, ukoliko želimo naprijed’, zaključio je Burilović.

Nakon sjednice Gospodarskog vijeća predsjednik Burilović posjetio je kutinske tvrtke SELK d.d., Almos ljevaonica Kutina d.o.o. i Petrokemiju d.d. gdje je s vodećim ljudima navedenih tvrtki razgovarao o aktualnim problemima s kojima se te tvrtke susreću u svom poslovanju, te o mogućnostima, načinima i konkretnim koracima kako navedene probleme riješiti.

Kutinska tvrtka SELK d.d. inače je dobitnik nagrade Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Austriju u 2012. godini. Osnovana je 1976. godine i proizvodila je kvarcne elektroničke satove, LED komponente i sklopove. Tijekom 90-tih godina, kada su izgubljena tržišta i ugašena postojeća proizvodnja, tvrtka je u potpunosti privatizirana te pridobiva poslovnog partnera EPCOS iz Austrije s kojim do danas ostvaruje međusobnu suradnju.

Almos ljevaonica Kutina d.o.o. je ljevaonica aluminijskog tlačnog lijeva u 100% privatnom vlasništvu osnovana 2001. godine. Gotovo sve proizvode izvoze na zahtjevno tržište zemalja Europske unije, posebice u Njemačku i Austriju.

Petrokemija Kutina proizvodi visokovrijedne proizvode uz najmanji mogući štetni utjecaj na okoliš i lider je na tržištu mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te je i značajan sudionik na regionalnom tržištu  susjednih zemalja.