Objavljeno: 20. 01. 2020. , Ažurirano: 20. 01. 2020.

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u studenome 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,3 posto manja (u Hrvatskoj 0,4 posto manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već šesti uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje (u Hrvatskoj prvi pad nakon dva mjeseca rasta).

U posljednjih je 12 mjeseci (od prosinca 2018. do studenoga 2019. godine) samo u dva mjeseca zabilježen godišnji rast industrijske proizvodnje, dok je u dva mjeseca zabilježena stagnacija te u ostalih čak osam mjeseci pad.

Znatan utjecaj na taj negativni trend imaju negativna kretanja industrijske proizvodnje u Njemačkoj, UK i Italiji. Naime, od studenoga 2018. godine kontinuirano traje trend godišnjega pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj, od ožujka 2019. godine u Italiji te u UK od lipnja 2019. godine, a bruto dodana vrijednost industrije (uključuje rudarstvo i vađenje, prerađivačku industriju te opskrbu električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciju) tih triju zemalja čini oko 50 posto bruto dodane vrijednosti (Njemačka oko 28 posto, a Italija i UK oko 11 posto) industrije cijele EU. Negativni trendovi u spomenutim zemljama dijelom su povezani s nepovoljnim kretanjima koja se bilježe u automobilskoj industriji, što je pak djelomično povezano s narušenim vanjskotrgovinskim odnosima sa SAD-om. No, u tim se zemljama u posljednjih pola godine (od lipnja do studenoga 2019. godine) bilježi kontinuirani silazni trend industrijske proizvodnje i u nekim industrijama koje nisu povezane s proizvodnjom osobnih vozila.

Prema dostupnim podacima (za 25 od ukupno 28 zemalja), pad industrijske proizvodnje na razini EU u studenome 2019. godine strukturno je rezultat zabilježenoga pada proizvodnje u 15 zemalja (Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Rumunjska, Slovačka i UK), dok je u njih deset zabilježen rast.

U prvih 11 mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,8 posto manja (u Hrvatskoj 0,8 posto veća) u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.