U posjetu Pivovari Daruvar – pripreme za prvo ocjenjivanje craft piva
Daruvarska pivovara
Izvor: HGK
U posjetu Pivovari Daruvar – pripreme za prvo ocjenjivanje craft piva
Objavljeno: 16. 02. 2021. , Ažurirano: 05. 03. 2021.
HGK – Županijska komora Osijek provodi posljednje pripreme za realizaciju novog projekta – prvog ocjenjivanja craft piva, odnosno piva nastalog u malim nezavisnim pivovarama.
Prvo ocjenjivanje craft piva ŽK Osijek će organizirati u travnju, kao sastavni dio manifestacije Osijek Craft Beer festivala. Bit će to u ŽK Osijek novo natjecanje, nakon što se više od 20 godina provodi ocjenjivanje kulena, voćnih rakija i meda, koje će za cilj imati promociju malih nezavisnih pivovara i proizvoda koji u njima nastaju. Ocjenjivanje piva ŽK Osijek će provoditi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.
Ocjenjivanje piva je i glavni razlog što je 16. veljače Igor Mikulić, viši stručni suradnik ŽK Osijek posjetio Pivovaru Daruvar d.o.o. i pivarskog majstora Krešu Marića. Marić je jedan od začetnika hrvatske pivarske craft scene i predsjednik je Grupacije malih nezavisnih pivovara, koja djeluje u Udruženju proizvođača piva, slada i hmelja HGK.
Daruvarska pivovara; Izvor: HGK.
S Mikulićem su u posjeti Pivovari Daruvar bili i doc. dr. sc. Kristina Mastanjević i izv. prof. dr.sc. Krešimir Mastanjević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koji su izravno uključeni u provedbu ocjenjivanja piva.
Pivovara Daruvar proizvodi godišnje više od sto tisuća hektolitara piva. Na tržište izlazi s 15 brendova, od kojih je posebice na craft sceni poznat 5-th Element. Zapošljava 60-tak radnika. Nakon obilaska pogona pivovare održan je sastanak s Marićem, na kojemu je Mikulić predstavio projekt prvog ocjenjivanja craft piva koje će se održavati u ŽK Osijek i program festivala. Od Marića je osječka ekipa dobila niz informacija o craft pivima i pivovarama, koje su izuzetno važne za provedbu predstojećeg i budućih ocjenjivanja piva. Namjera je ŽK Osijek da to natjecanje dugoročno bude organizirano svake godine u travnju, pri čemu bi se proglašenje pobjednika u više kategorija događalo na samom festivalu (Osijek Craft Beer festival), koji se svake godine održava početkom svibnja.