Vrijeme održavanja: 16.02.2021.

Objavljeno: 16. 02. 2021. , Ažurirano: 05. 03. 2021.

HGK Županijska komora Osijek provodi posljednje pripreme za realizaciju novog projekta – prvog ocjenjivanja craft piva, odnosno piva nastalog u malim nezavisnim pivovarama.

Prvo ocjenjivanje craft piva ŽK Osijek će organizirati u travnju, kao sastavni dio manifestacije Osijek Craft Beer festivala. Bit će to u ŽK Osijek novo natjecanje, nakon što se više od 20 godina provodi ocjenjivanje kulena, voćnih rakija i meda, koje će za cilj imati promociju malih nezavisnih pivovara i proizvoda koji u njima nastaju. Ocjenjivanje piva ŽK Osijek će provoditi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Ocjenjivanje piva je i glavni razlog što je 16. veljače Igor Mikulić, viši stručni suradnik ŽK Osijek posjetio Pivovaru Daruvar d.o.o. i pivarskog majstora Krešu Marića. Marić je jedan od začetnika hrvatske pivarske craft scene i predsjednik je Grupacije malih nezavisnih pivovara, koja djeluje u Udruženju proizvođača piva, slada i hmelja HGK.

slika 4.jpg
Daruvarska pivovara; Izvor: HGK.


S Mikulićem su u posjeti Pivovari Daruvar bili i doc. dr. sc. Kristina Mastanjević i izv. prof. dr.sc. Krešimir Mastanjević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koji su izravno uključeni u provedbu ocjenjivanja piva.

Pivovara Daruvar proizvodi godišnje više od sto tisuća hektolitara piva. Na tržište izlazi s 15 brendova, od kojih je posebice na craft sceni poznat 5-th Element. Zapošljava 60-tak radnika. Nakon obilaska pogona pivovare održan je sastanak s Marićem, na kojemu je Mikulić predstavio projekt prvog ocjenjivanja craft piva koje će se održavati u ŽK Osijek i program festivala. Od Marića je osječka ekipa dobila niz informacija o craft pivima i pivovarama, koje su izuzetno važne za provedbu predstojećeg i budućih ocjenjivanja piva. Namjera je ŽK Osijek da to natjecanje dugoročno bude organizirano svake godine u travnju, pri čemu bi se proglašenje pobjednika u više kategorija događalo na samom festivalu (Osijek Craft Beer festival), koji se svake godine održava početkom svibnja. 

 
Posjet Pivovari Daruvar d.o.o..jpg
Igor Mikulić iz HGK  ŽK Osijek, doc. dr. sc. Kristina Mastanjević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Krešo Marić, voditelj proizvodnje Pivovare Daruvar; Izvor: HGK - ŽK Osijek.