Vrijeme održavanja: 11.11.2016.

Objavljeno: 11. 11. 2016. , Ažurirano: 17. 11. 2016.

Izaslanstvima gradova iz Njemačke, Italije, Poljske i Bugarske, s kojima Grad Kutina ima prijateljske i partnerske odnose, predstavili su se gospodarstvenici Kutine te mogućnosti gospodarske suradnje. Ovom poslovnom forumu, održanom 11. studenoga u Kutini, prisustvovali su i brojni kutinski gospodarstvenici i poduzetnici.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić istaknuo je da je Kutina otvoren grad te je proširio međunarodnu suradnju, a kao industrijski grad s razvijenim obrtništvom želi dati potporu poduzetnicima u uspostavljanju poslovne suradnje s gospodarstvenicima iz prijateljskih i partnerskih gradova Europe. Gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine predstavio je Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak. "Grad Kutina u županiji drži gotovo 50% ukupnih gospodarskih rezultata i prihoda u gospodarstvu. Međutim, Kutina je ovisna o Petrokemiji koja ima svoje probleme. Što se tiče ostalih tvrtki, one se razvijaju. Imamo malih poduzetnika, no potrebno je popraviti poduzetničku klimu", rekao je Mesarić.

"Moramo stvarati manju ovisnost o Petrokemiji jer vrijeme je nesigurno i poremećaji na tržištu su dosta česti. Što se može dogoditi Gradu Kutini, ako Petrokemija zastane, ne želimo ni pomisliti, ali moramo biti spremni za sve nedaće. Kutina zato želi stvarati nove poduzetnike i nove pravce razvoja. Jedna od aktivnosti je upravo podizanje poduzetničkog duha, a to radimo već tri i pol godine jer sve naše mjere su usmjerene prema tome da im damo vjetar u leđa, da im damo potporu koju zaslužuju i trebaju za otvaranje novih radnih mjesta, za bolju tehnološku opremljenost i za jačanje konkurentnosti na tržištu", rekao je Rudić te dodao: "U stvaranju pozitivne poduzetničke klime najviše može i mora napraviti država, odnosno Vlada Republike Hrvatske."

Mesarić je iznio probleme zbog kojih poduzetnička klima nije povoljna te zbog kojih je nedovoljno investitora i investicija. "Nesigurnost investitura postoji zbog zakonske regulative i čestog mijenjanja propisa. Moramo imati stabilne sustave, osobito porezni. Mnogo je i regulative koja opterećuje poduzetnike, osobito male jer se oni u šumi tih naših propisa izgube i mislim da će Vlada RH tu morati učiniti dodatne napore", zaključio je Mesarić.

Da će Grad Kutina pružati svu potrebnu pomoć investitora poduzetnicima, istaknuo je gradonačelnik Rudić te dodao da je ovo prilika kojom želi internacionalizirati poslovanje naših poduzetnika.

Ovaj se susret dogodio u sklopu obilježavanja Dana Grada te su ostvareni kontakti u svrhu organizacije prvoga Kutinskog partnerskoga gospodarskog foruma koji se planira idućega proljeća.