Objavljeno: 28. 11. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


"U Hrvatskoj mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu zbog nedostatka stručnih operativaca. Naša je procjena da nedostaje najmanje 300 dimnjačara za potpunu i kvalitetnu uslugu", rekao je predsjednik Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić, dodavši da su ovim nedostatkom ograničene neke od osnovnih zadaća lokalnih samouprava i dimnjačarskih subjekata, poput kvalitetne zaštite od požara, trovanja, zaštite okoliša i uštede energije.

Lončarić ističe da je potrebno ispuniti osnovne preduvjete (regulacijom obavljanja dimnjačarskih poslova propisima ili podzakonskim aktima, donošenjem jasnijih kriterija dodjeljivanja koncesija i aktivnim nadzorom izvedbe dimnjačarske usluge) kako bi se Grupacija dimnjačara aktivnije uključila u pomoć pri izobrazbi i zapošljavanju dimnjačara. Potreban je jedinstven obrazovni model uz unaprijeđenu stručnu literaturu. "Grupacija će ponuditi suradnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja u sastavljanju dimnjačarskih školskih programa", kaže Lončarić.

Dodao je da je nužno donošenje Pravilnika o obavljanju dimnjačarskih poslova koji bi bio relevantan na području cijele RH. "Pravilnik je u početnoj fazi izrade u suradnji Grupacije dimnjačara HGK te Sekcije dimnjačara Hrvatske obrtničke komore, a prijedlog Pravilnika bit će dostavljen mjerodavnomu Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja", naglasio je Lončarić.

Uz to, Grupacija dimnjačara radi na sistematizaciji baza dimnjačara i koncesija, a i na edukaciji dimnjačarskih tvrtki i onih s područja grijanja i energetike.

Sjednica Grupacije dimnjačarstva
Izvor: HGK