Francuske tvrtke zainteresirane za hrvatsko tržište

HGK
Vrijeme održavanja: 01.12.2016.   /   Rok prijave: 30.11.2016.

Francuske tvrtke iz regija Picardie i Nord-Pas-de Calais posjetile su 1. prosinca Hrvatsku gospodarsku komoru gdje su prisustvovale seminaru o mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj te su sudjelovale u sastancima s hrvatskim tvrtkama.

Otvarajući seminar, Silva Stipić Kobali, direktorica Sektora za međunarodne odnose i EU HGK, istaknula je izvrsnu bilateralnu suradnju Hrvatske i Francuske koja je još dodatno pojačana nakon Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, u okviru kojeg se prošle godine organiziralo više od 150 francuskih događanja u 22 grada u Hrvatskoj.

Francuskim tvrtkama predstavljena je trenutna makroekonomska situacija u Hrvatskoj, trendovi gospodarskog rasta, mogućnosti financiranja koje se nude putem fondova EU u aktualnoj financijskoj perspektivi, a tvrtka MAZARS predstavila je pravni i porezni okvir za poslovanje.

Andrea Petrić iz Sektora za međunarodne poslove i EU u HGK predstavila je poslovne mogućnosti i investicijski potencijal Hrvatske, stanje u pojedinim sektorima gospodarstva, poslovnu kulturu među tvrtkama te postojeću gospodarsku suradnju Hrvatske i Francuske. Naglasila je da je, unatoč izvrsnoj bilateralnoj suradnji, ukupna robna razmjena dviju zemalja u prošloj godini iznosila svega 700 milijuna eura te postoje brojne mogućnosti za njeno jačanje. Hrvatski izvoz u Francusku zabilježio je porast od čak 18 posto u 2015. godini, dok je ukupna robna razmjena rasla po stopi od 12 posto.

P1050086.JPG

Izvor: HGK

Svoje usluge francuskim tvrtkama predstavili su i Francusko-hrvatska trgovinsko-industrijska komora te Splitska banka, tj. suorganizatori posjete ovoga gospodarskog izaslanstva. Iskustvo tvrtke Lactalis na tržištu Hrvatske predstavio je Joseph Goić, direktor u Dukatu, dok je poslovanje u Hrvatskoj iz perspektive maloga francuskog poduzetnika predstavio François Vahe, vlasnik i direktor tvrtke VKA – Vahé krajobrazna arhitektura.

 

IMG_1684.JPG

Izvor: HGK

Kontakti

  • Andrea Petrić viša stručna suradnica, Pododjel za europska tržišta Tel: +385 1 456 1784 Email: apetric@hgk.hr