Objavljeno: 28. 10. 2016. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

"Ove nagrade su poticaj i priznanje svima nagrađenima, ali ujedno nam daju i nove prilike pred nama. Jamčim i tvrdim da su svi koji su dobili nagrade svjetski i konkurentni u svojim uslugama," poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije HGK Josip Zaher na završnoj večeri Dana hrvatskog turizma prilikom dodjele godišnjih turističkih nagrada. Dodao je kako su pred nama osim prilika i izazovi. Prilike su nam pružene odličnom turističkom sezonom, a izazovi su način kako kroz turizam ponuditi hrvatske proizvode. "Trebamo potvrditi nove prilike, izazove i brendirati se kao pravo turističko odredište", naglasio je Zaher.

Na završnoj večeri Dana hrvatskog turizma nazočnima se obratio novi ministar turizma Gari Capelli koji je, među ostalim, rekao kako je sa svojim timom godinama pripremao projekt otoka, ali taj projekt tek sada daje rezultate. Stoga je poručio svojim kolegama da ne odustaju od provedbe turističkih projekata. "Turizam se ne događa slučajno, on je plod teškog rada. Nema turističke sezone nego turističke godine i ona još uvijek traje. Ministarstvo turizma dat će potporu ravnomjernijem razvoju turizma što znači i malo čvršći odnos prema razvitku kontinentalnog turizma i produljenju turističke sezone", naglasio je Capelli.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednica Ratomir Ivičić je rekao kako je u ovoj godini do 26. listopada ostvareno 87,6 milijuna noćenja. "Pričamo priču o maloj lijepoj zemlji u kojoj žive gostoljubivi ljudi, a naš je posao privući turiste da dođu da odmor u našu zemlju. Imamo određene promotivne kampanje s kojima nastojimo privući goste", rekao je Ivičić.

Nagradu za životno djelo dobio je dugogodišnji turistički radnik Selimir Ognjenović.

Nagradu za hotel godine dobio je Villa Dubrovnik iz Dubrovnika. Kampom godine proglašen je Naturistički kamp Valalta iz Rovinja, a nagradu za restoran godine odnio je restoran Bevanda iz Opatije. Nagrada za najbolju marinu godine pripala je Marini Frapa iz Rogoznice, a najuspješnija putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije.