Vrijeme održavanja: 25.05.2016.

Objavljeno: 25. 05. 2016. , Ažurirano: 14. 09. 2016.

Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede, boravio je u srijedu, 25. svibnja, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Posjetio je tvrtku Dam iz Lozana, gdje ga je primio Marijan Mareković, direktor i vlasnik tvrtke, sa suradnicima, a prisutni su bili i Hrvoje Miler, načelnik općine Špišić Bukovica i Milan Vanđura, direktor ŽK Virovitica.
Tvrtka Dam trenutno ima 72 zaposlena djelatnika, a osnovna djelatnost je proizvodnja i prerada kamilice, na više od 1000 ha, od čega je cca 500 ha vlastitih površina.
Više od 95% kamilice izvoze, za potrebe farmaceutske, kemijske i prehrambene industrije, u zemlje EU.
Konstantnim ulaganjima u suvremenu opremu, u vlastitoj izvedbi i s vlastitim tehnološkim rješenjima, podiže se razina kvalitete proizvoda.

U Županijskoj komori Virovitica Tugomira Majdaka, primio je Ivan Slamić, predsjednik, sa suradnicima.
Poslovnom susretu, uz najznačajnije predstavnike agroproizvodnje, proizvođača opreme za agroproizvodnju, prehrambene i drvno-prerađivačke industrije s područja Županije, predsjednike i članove Strukovne grupe agrara i drvno-prerađivačke industrije, te Grupacije pčelarstva i Grupacije vinogradarstva i voćarstva, prisustvovali su i Zdravko Dijaković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, te Igor Andrović, pročelnik županijskoga Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove sa suradnicima.

S ciljem poticanja proizvodnje, mogućnosti daljnjeg razvoja i povećanja konkurentnosti na inozemnim tržištima, gospodarstvenici su iznijeli niz aktualnosti i specifičnosti iz agroproizvodnje, prehrambene i drvno-prerađivačke industrije, s prijedlozima rješenja aktualnih problema:

  • potrebno je hitno izraditi Strategiju poljoprivrede i prehrambene industrije, te Strategiju drvno-prerađivačke industrije
  • projekti za nova ulaganja su već pripremljeni, te je potrebno, otvaranje natječaja, kako bi se iskoristilo, što je više moguće financijskih sredstava iz EU fondova
  • s ciljem poboljšanja postojećeg stanja gospodarstva i povećanja konkurentnosti izvoza, potrebno je promijeniti tečaj i smanjiti fiskalna i ostala davanja u realnom sektoru
  • javne tvrtke (HEP, Hrvatske šume i dr.), trebale bi sniziti cijene i tako se uključiti u racionalizaciju poslovanja realnog sektora
  • potpore u poljoprivrednoj proizvodnji treba i u buduće isplaćivati, uz objašnjenja i smjernice o načinu dodjeljene potpore
  • predloženo je osnivanje radnih tijela ili stručnih savjeta, za pojedine djelatnosti (npr. pčelarstvo), pri Ministarstvu poljoprivrede, s ciljem zajedničkog donošenja konstruktivnih prijedloga i rješenja za daljnji razvoj pojedine djelatnosti.

Nakon izlaganja gospodarstvenika, Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede, dao je konkretne odgovore na niz postavljenih pitanja, te je prisutne upoznao s mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede već poduzima u vezi s iznesenim problemima gospodarstvenika.

Na kraju svog boravka u Virovitičko-podravskoj županiji, Tugomir Majdak posjetio je i tvrtku Tvin u Virovitici, najveću tvrtku finalne drvno-prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj, koja ima više od 800 zaposlenih, a primio ga je Ivan Slamić, direktor, sa suradnicima.
U Tvinu je obišao proizvodne pogone i upoznao se sa specifičnostima i aktualnim problemima u drvno-perađivačkoj industriji.