Trgovcima i turističkom sektoru dostupno 76 milijuna kuna za energetsku učinkovitost

HGK
Potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš

"Ovim se pozivom želi poduprijeti smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto. Za to je osigurano 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s tim da je minimalni iznos potpore po pojedinačnom projektu 220.000 kuna, a maksimalni 13 milijuna kuna. Naravno da poboljšanje energetske učinkovitosti diže konkurentnost, ali znamo da nije jednostavno investirati potrebni kapital. Uvjeren sam da će raspoloživa sredstva podići motivaciju za takva ulaganja", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na radionici Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (trgovina i turizam).

Ćorić 800x533.JPG

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić; Izvor: HGK.

"Ovo je drugi ovakav poziv, u narednim tjednima očekujemo objavu rezultata i sklapanje prvih ugovora. Želim da broj uspješnih prijava bude znatno veći od ovih 76 milijuna pa da zatražimo povećanje alokacije. U turizmu i u trgovini s ovim natječajem postoji ogroman prostor za povećanje energetske učinkovitosti i uvjeren sam da će mnogi to htjeti i znati iskoristiti", naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Skupna 800x533.JPG

Sudionici zagrebačke radionice Poziv na dostavu projektnih prijedloga – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (trgovina i turizam); Izvor: HGK.

Predavači Marija Herceg i Marko Markić iz resornog Ministarstva detaljno su predstavili sve potrebne informacije kako bi se uspješno apliciralo za dostupna sredstva. Poziv na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) objavljen je 8. svibnja, a provodi se u okviru Prioritetne osi 4 Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

HGK će u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike organizirati još osam radionica diljem zemlje kako bi se potencijalnim prijaviteljima maksimalno olakšao posao prijave.

Prezentacija s radionice dostupna je ovdje.