Trend rasta industrijske proizvodnje prekinut stagnacijom

Pixabay
U ožujku ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, na istoj razini (stopa 0%) kao u ožujku 2016. godine. Spomenutom stagnacijom prekinut je trend godišnjeg povećanja industrijske proizvodnje koji je kontinuirano trajao od veljače 2015. godine (25 mjeseci). No unatoč stagnaciji, još se uvijek može reći da 26 mjeseci nije zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje, što je vrlo pozitivan pokazatelj jer je ovako dugotrajan kontinuirani trend godišnjeg rasta posljednji put zabilježen još prije desetak godina, a trajao je 32 mjeseca (počeo je u travnju 2005., a završio u studenome 2007. godine).

Strukturno, utjecaj je na stagnaciju u ovogodišnjem ožujku imalo povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji (3%), ali i smanjenje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (-12,4%) te kod rudarstva i vađenja (-1,6%).

Dvogodišnji uzlazni trend industrijske proizvodnje rezultat je povoljnijih kretanja inozemne potražnje (robni izvoz, značajnim dijelom kao rezultat povoljnih kretanja potražnje EU) i domaće potražnje (osobna i državna potrošnja te investicije).

U prva je tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 2% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Na razini EU bilježi se pozitivan godišnji trend industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od prosinca 2014. godine, a takva su kretanja djelomično rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije) i inozemne potražnje (robni izvoz, diskontinuirani trend rasta do prošle godine kada se počinje bilježiti česti padovi). Takav je trend rezultirao time da je u EU 2016. godina bila treća uzastopna godina rasta industrijske proizvodnje (1,4%). Prema podatcima statističkog zavoda Eurostat, u veljači je ove godine industrijska proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 2,1% veća (u Hrvatskoj 2,4% veća) u odnosu na veljaču 2016. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Prema dostupnim podatcima koji pokazuju povoljne trendove industrijske proizvodnje i prema anketi o očekivanjima hrvatskih poduzetnika u industriji, čije rezultate objavljuje Europska komisija, u ovoj je godini realno očekivati rast industrijske proizvodnje koji bi mogao iznositi oko 4%.